Productie, logistiek en inkoop - mei 2019

29 mei 2019

Blockchain
Op 3 april 2019 ging de International Association of Trusted Blockchain Applications (INATBA) van start. Roberto Viola, directeur-generaal van DG CONNECT bij de Europese Commissie, hield een toespraak. In zijn toespraak belichtte hij het grote potentieel van blockchain in een breed scala van sectoren en in verband met vele andere technologieën - en de uitdagingen om deze nieuwe technologie wereldwijde mainstream te krijgen.

Strategische samenwerking in de versketens
In het onderzoek Strategische samenwerking in de versketens (12,67 MB) heeft het EFMI, in opdracht van het CBL, verschillende praktijkvoorbeelden geanalyseerd waar een aantal inzichten uit voortgekomen zijn. Vertrouwen in ketenpartners onderling is van eminent belang om onzekerheden en de steeds sneller veranderende samenleving het hoofd te bieden. Ook is het bieden van innovatieve en onderscheidende concepten en inzicht in de consumentenbehoefte van groot belang.

Real-life testomgeving voor AGV’s en andere robotica
Het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics (AML) heeft een real-life testomgeving op Brainport Industries Campus (BIC) in gebruik genomen. In deze testomgeving experimenteert het fieldlab met onder andere AGV’s (Automated Guided Vehicles) en andere robotica. Het doel is kennis verzamelen over alle logistieke processen, zodat bedrijven in de maakindustrie efficiënter kunnen produceren.

Trends in supply chain-technologieën
Gartner heeft de Top-8 trends in supply chain technologie in 2019 geïdentificeerd. De trends bevatten onder andere kunstmatige intelligentie (AI), IoT, digital twins en blockchain.
Het tweede jaarlijkse JDA & KPMG Digital Supply Chain Investment Survey geeft een overzicht van de belangrijkste innovatie-investeringen in de retail, productie en logistiek in 2019. Uit het onderzoek blijkt dat de traceerbaarheid en zichtbaarheid van de supply chain het hoogste investeringsgebied blijft voor supply chain executives (77%). U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Het CBS meldt dat ondernemers in de NL industrie in 2019 in totaal 8% meer dan in 2018 verwachten te investeren in materiële vaste activa zoals machines en gebouwen. In het najaar van 2018 werd nog een daling van 7% verwacht voor 2019.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.