Plastic tussen je tenen

26 oktober 2017

Plastic is bijna overal. Dat is in een notendop de uitkomst van recent onderzoek. In een kilo strandzand werden gemiddeld zo’n 250 stukjes microplastic ontdekt die kleiner zijn dan een halve centimeter. Plaatselijk kon het aantal oplopen tot 700 (IJsland) of zelfs 1500 (Italië) stuks per kilo. Zij vonden eerder al een relatief hoog aantal plasticstukjes in Nederland, namelijk zo’n 500 per kilo.
De resultaten zijn onderdeel van een groter onderzoek naar microplastics op de EU stranden. Die microplastics ontstaan doordat grotere plasticproducten langzaam afbreken. Een artikel over het onderzoek is gepubliceerd in Marine Pollution Magazine (Nieuwsbericht Universiteit Leiden, 16 oktober 2017).
Klik hier voor het nieuwsbericht.
Klik hier voor een samenvatting van het gepubliceerde artikel.
Klik hier voor meer informatie over het NVC Project PUMA: het einde van verpakken als milieuprobleem. U bent van harte welkom op 4 april 2018 voor de volgende projectbijeenkomst.

Dit bericht is ook opgenomen in ons maandelijkse nieuwsoverzicht, de NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.