Milieu en duurzaamheid – augustus 2019

05 september 2019

Omgaan met verpakkingsafval
De Sustainable Packaging Coalition heeft een rapport (8,64 MB) gepubliceerd over materialen in VS materiaalterugwinningsinstallaties. VTT’s WasteBusters' project laat zien dat chemische recycling een ecologisch verantwoord alternatief biedt voor verbranding en mogelijk ook voor mechanische recycling. Packaging Europe meldt dat een uitgebreide samenvatting (82,4 MB) van het afgesloten HolyGrail-project is gepubliceerd met meer informatie over het verbeteren van post-consumer recycling m.b.v. chemische traceermiddelen en digitale watermerken. RECOUP (66 kB) heeft een forum geleid voor het verbeteren van de recycling van zwarte plastic verpakkingen. U kunt een rapport downloaden na het invullen van uw gegevens. De Ellen MacArthur Foundation heeft het New Plastics Economy: Reuse book (8,84 MB) gelanceerd. PAC Packaging Consortium heeft een Smart Packaging Sustainability Checklist (1,67 MB) uitgebracht en Plastics Recyclers Europe (PRE) een leidraad (1,02 MB) over het sorteren van plastic verpakkingen. PRE heeft ook een document (1,68 MB) gepubliceerd met voorwaarden voor het verbeteren van de recycling van flexibel polyethyleen. Washington State University onderzoekers hebben een manier gevonden om plastic afvalproducten om te zetten in vliegtuigbrandstof. Een artikel is gepubliceerd in Applied Energy (abstract).

Verpakkingsregelgeving in de wereld
Wereld:
Onlangs is een ISO technisch comité voor de circulaire economie, ISO/TC 323, opgericht. Een Paper van Smithers Pira onderzoekt circulaire verpakkingen en kijkt hoe ver de industrie nog verwijderd is van volledige circulair zijn. De Paper wordt u toegestuurd na het invullen van uw gegevens. China: De regering heeft aangekondigd dat zij landelijke sortering van huishoudelijk afval gaat bevorderen. NL: Het verslag van een schriftelijk overleg over het ontwerpbesluit maatregelen kleine kunststof drankflessen is gepubliceerd. In een brief aan de Tweede Kamer geeft de staatssecretaris aan het besluit (167 kB) te hebben aangepast. Zo zal de 90% recyclingnorm gaan gelden voor alle plastic flessen t/m 3 liter en worden de grote flessen ook opgenomen in het statiegeldsysteem, m.u.v. flessen voor sap en zuivel. Het kabinet geeft aan in 2019 en 2020 €80 miljoen extra beschikbaar te stellen voor de circulaire economie. Volgens het CBS is in 2018 de hoeveelheid huishoudelijk afval nauwelijks afgenomen, wel wordt het beter gescheiden. Spanje: Ecoembes (in het Spaans) heeft 25% verhoging van de Groene Punt tarieven in 2020 goedgekeurd.

Kunststof: de gevolgen van zwerfafval
10% van de zuurstof die we inademen is afkomstig van slechts één soort bacterie in de oceaan. In een artikel (862 kB) in Communications Biology tonen onderzoekers van Macquarie University aan dat deze bacterie gevoelig is voor plastic. Een studie van Monterey Bay Aquarium toont aan dat microplastics in zee worden gegeten door dieren en dus opgenomen in voedselketens. Een artikel (5,54 MB) is gepubliceerd in Scientific Reports. In een artikel gepubliceerd in Environmental Science & Technology (abstract), suggereren onderzoekers van de University of Victoria dat we tienduizenden plastic deeltjes per jaar consumeren. Een studie van de University of Newcastle heeft uitgewezen dat we gemiddeld ongeveer 5 gram plastic per week binnenkrijgen. Meer informatie vindt u hier. Een recent rapport (5,94 MB) van Fauna & Flora International (FFI) kwantificeert de impact van plasticvervuiling op de menselijke gezondheid. University of Tasmania onderzoekers tonen dat de stranden van Cocos (Keeling) Islands bezaaid zijn met naar schatting 414 miljoen stukjes plastic. Een artikel (2,37 MB) is gepubliceerd in Scientific Reports. Wetenschappers van de University of Exeter hebben ontdekt dat honderden haaien en roggen verstrikt zijn geraakt in plastic afval. Een artikel (980 kB) is gepubliceerd in ESR. Onderzoek (4,4 MB) gepubliceerd door WWF stelt vast dat mediterrane landen hun plastic afval slecht beheren, waardoor ze de zee steeds meer vervuilen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.