Milieu en duurzaamheid - september 2019

26 september 2019

Regelgeving in de Europese landen
België:
In het Brussels regeerakkoord (1,79 MB) is een statiegeldsysteem (DRS) voor blikjes en plastic flessen opgenomen. Duitsland: De regering (in het Duits) werkt aan regelgeving om plastic tasjes te verbieden. Frankrijk: Conceptregelgeving (in het Frans) moet afval verminderen, o.a. door het plaatsen van het Triman-logo op alle verpakkingen die onder EPR vallen. Een ontwerpdecreet is naar de EC gestuurd inzake een verbod op sommige wegwerpplastic (SUP). Food Packaging Forum meldt dat een DRS dat nog niet van start is gegaan tot vragen leidt. Hongarije: Conceptregelgeving tot wijziging van de regels inzake verpakkingsafval en conceptregelgeving inzake het beheer ervan is naar de EC gestuurd. NL: Het ontwerpbesluit inzake plastic drankflessen is naar de EC gestuurd. Rijksoverheid meldt dat Caribisch Nederland SUP in de ban doet. De staatssecretaris meldt in een Kamerbrief dat de problemen bij AEB hebben geleid tot het instellen van een tijdelijk importplafond voor het verbranden van buitenlands afval. Oostenrijk: De regering heeft regelgeving goedgekeurd die de distributie van plastic zakjes verbiedt. Slowakije: Ontwerpregelgeving over de DRS en ontwerpregelgeving tot wijziging van bepaalde wetten is naar de EC gestuurd. Spanje: Een resolutie (in het Spaans) om SUP te verminderen is gepubliceerd. VK: In een recent rapport roepen MPs de regering op zich te richten op alle eenmalige verpakkingen en niet alleen plastic. De regering heeft de resultaten van de raadpleging over een belasting voor plastic verpakkingen en de resultaten van de raadpleging over een DRS gepubliceerd. De Schotse regering heeft een wetsvoorstel voor de Schotse DRS gepubliceerd. Uit een onderzoek van Zero Waste Scotland blijkt dat er grote publieke steun voor de regeling is. Zweden: Er is een voorstel (in het Zweeds: 415 kB) gepubliceerd voor een belasting van 3 SEK op plastic zakjes.

Regelgeving buiten de EU
Australië:
De doelstellingen voor 2025 zijn bekendgemaakt. Het COAG heeft ingestemd met het opstellen van een tijdschema om de uitvoer van afval van plastic, papier, glas en banden te verbieden. De regering van Zuid-Australië heeft de resultaten (6,46 MB) van een openbare raadpleging gepubliceerd en plannen aangekondigd om wetgeving in te voeren om een aantal SUP-producten te verbieden. Singapore: De regering heeft een Zero Waste Masterplan (15,2 MB) gelanceerd. VS: Wetgevers hebben een wetsvoorstel aangekondigd dat plastic recycling naar het federale niveau tilt. Het omvat een SUP-verbod, een nationale DRS en EPR. ANSI meldt de wijzigingen in de ASTM Resin Identification Code Standard.

Publicaties, initiatieven en onderzoek
De OECD heeft een paper (2,46 MB) over duurzaam design in plastic gepubliceerd. RecyClass heeft een Recyclability Evaluation Protocol (4,09 MB) voor HDPE-containers vrijgegeven. UK WRAP heeft richtlijnen (425 kB) voor rigide kunststof verpakkingen gepubliceerd. De Basel Convention website meldt de oprichting van een Partnership on Plastic Waste. Het NL KIDV is een Community of Practice voor laminaatverpakkingen gestart. Fevia heeft een website gelanceerd over de verpakkingsdoelen van de BE voedingsindustrie richting 2025. Een rapport (2,05 MB) van Australian Fresh Produce Alliance toont dat verpakkingen kunnen bijdragen aan minder voedselverspilling. De Montfort University Leicester onderzoekers hebben prothetische ledematen gemaakt van gerecyclede plastic waterflessen. ScienceDaily meldt dat Shinshu University onderzoekers erin geslaagd zijn vinylpolymeren af te breken tot aspirine componenten. Swansea University onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Carbon Research (1,24 MB), toont hoe zwarte plastic foodverpakkingen kunnen worden gerecycled tot nieuwe materialen zoals elektriciteitsdraden. Volgens University of Sheffield onderzoek, gepubliceerd in Communications Chemistry (5,93 MB), zou de structuur van ultra-witte keverschubben de sleutel kunnen zijn tot het maken van helderwitte verf uit gerecycled plastic afval.
 
NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.