Milieu en duurzaamheid - oktober 2019

01 november 2019

Microplastics
De jaarlijkse WUR monitor (3,92 MB) laat zien dat de hoeveelheid plastic in stormvogelmagen iets terugloopt. Alfred Wegener Institute onderzoek, gepubliceerd in Science Advances (1,3 MB), vond microplastics in sneeuw. Een IMAS (143 kB) studie, gepubliceerd in Environmental Science & Technology (abstract), toont niet-dodelijke effecten op de gezondheid van zeevogels die plastic hebben ingeslikt. University of Exeter onderzoek, gepubliceerd in Scientific Reports (1,16 MB), toont dat zeeschildpadden de voorkeur geven aan plastic dat lijkt op hun voedsel. Foodverpakkingen blijven nummer 2 in de Ocean Conservancy top 10 items (16,39 MB) gevonden in 2018 tijdens de jaarlijkse strandschoonmaak. 21 september was World Cleanup Day 2019. Na een analyse (3,85 MB) van microplastic in drinkwater roept de WHO op tot verdere beoordeling van de gevolgen voor de gezondheid. ScienceDaily meldt dat University of Surrey onderzoek ook toont dat microplastics schadelijk zijn voor ons drinkwater.

Meer over plastic
Zero Waste Europe heeft een EU-studie over chemische recycling gepubliceerd die u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens. De British Plastics Federation heeft designtool PackScore gelanceerd om de recyclebaarheid van verpakkingen te verbeteren. De EC meldt dat 100+ partners de Circular Plastics Alliance verklaring hebben ondertekend om tegen 2025 10 miljoen ton gerecycled plastic te gebruiken. EuPC heeft aangekondigd dat 20 projecten de krachten hebben gebundeld in de Plastics Circularity Multiplier groep. Tijdens K 2019 is een studie (samenvatting, 981 kB) over wereldwijde plasticstromen gepubliceerd, inclusief afval.

Regelgeving in Nederland
Uit WUR-onderzoek, gepubliceerd in Waste Management (abstract), blijkt dat NL huishoudens in 2017 veel meer plastic verpakkingen hebben ingezameld dan in 2014. Een PRN rapport (3,75 MB) over de periode 2017-2018 toont dat de vervuiling in oudpapier wederom is toegenomen. De staatssecretaris heeft een rapport (635 kB) met aanbevelingen voor afvalregelgeving naar de Tweede Kamer gestuurd. Ook heeft zij de Kamer per brief laten weten dat het beslismoment over invoering van statiegeld op kleine flesjes wordt vervroegd naar uiterlijk voorjaar 2020. De ChristenUnie heeft een motie ingediend om eenzelfde traject voor blik in gang te zetten, inclusief statiegeld per 2022.

Regelgeving in de rest van de wereld
Wereld
: De Ellen MacArthur Foundation heeft een paper (1,98 MB) gelanceerd over hoe de circulaire economie klimaatverandering aanpakt. EU: Volgens een rapport (5,7 MB) van EEA staat de EU circulaire economie nog in de kinderschoenen. Uit onderzoek (736 kB) van het KIDV blijkt dat regelgeving zelden een belemmering vormt voor het gebruik van biobased en gerecycled plastic in verpakkingen. Duitsland: Het ZSVR (in het Duits) heeft een minimum-norm (in het Duits) voor de recyclebaarheid van verpakkingen gepubliceerd. Ierland: De regering overweegt een verbod op sommige wegwerpplastics en heffingen op niet-recyclebare plastics. Nieuw-Zeeland: De regering heeft de ontwikkeling van een DRS aangekondigd. Turkije: De regering heeft begin 2019 bevestigd dat ze in 2021 een DRS zal invoeren. Een rapport van Eunomia, te downloaden na het invullen van uw gegevens, geeft details over de werking. UK: De regering heeft een milieuwet ingevoerd opdat de doelstellingen ook na Brexit worden gehaald. Ook is een raadpleging gestart over normen voor bioplastics. De Schotse regering heeft een heffing op wegwerpbekers aangekondigd. Zero Waste Scotland heeft een studie (2,09 MB) hiernaar uitgevoerd. VS: NSF International gaat een Recycled Material Standard ontwikkelen. FFP meldt dat Californië recycling-regelgeving heeft aangenomen, waaronder de eis dat DRS-containers tegen 2030 voor 50% uit gerecycled materiaal bestaan.

 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.