Milieu en duurzaamheid – november 2023

05 december 2023

Wet- en regelgeving wereldwijd en in de EU
UNEP doet verslag van de derde bijeenkomst om te komen tot een wereldwijd juridisch bindende overeenkomst over plasticvervuiling. Voorafgaand aan de vergadering publiceerde OESO een rapport (2,85 MB) dat toont dat het ‘business as usual’-scenario onhoudbaar is en lanceerde de Plastic Pollution Coalition de Global Plastic Laws Database. Het Global Commitment voortgangsverslag 2023 (3,83 MB) van de Ellen MacArthur Foundation toont dat een aantal van de doelen voor 2025 waarschijnlijk niet gehaald gaat worden.
EU: Het EP heeft tijdens de plenaire stemming op 22 november 2023 amendementen (461 kB) op de PPWR aangenomen. De Raad en het EP hebben een voorlopig akkoord bereikt over strengere regels voor de verscheping van afval, waaronder een verbod op de uitvoer van plasticafval naar niet-OESO-landen. Uit data van Eurostat blijkt dat de EU in 2021 188,7 kg verpakkingsafval per inwoner produceerde, 10,8 kg meer per persoon dan in 2020. Het EP heeft infographics gepubliceerd over de data. BEUC heeft misleidende claims over de recyclebaarheid van plastic waterflessen gemeld (1,62 MB) aan de EU-autoriteiten. Volgens een rapport van Eunomia dat u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens, voldoen dergelijke claims niet aan de EU-regels over oneerlijke handelspraktijken. Plastics Europe (187 kB) heeft een 'Plastics Transition'-roadmap (13,92 MB) gepubliceerd.

Wet- en regelgeving in Nederland
Tijdens het tweeminutendebat circulaire economie zijn twee moties aangenomen waaronder een motie om papieren bekers en bakjes met maximaal 5% plastic toe te staan. Bedrijven maken gebruik van ontwijkmogelijkheden die de SUP-regelgeving biedt, constateert ILT in een signaalrapportage (257 kB). De staatssecretaris heeft per brief gereageerd. Een rapport (1,93 MB) over de gevolgen van de Nationale Norm Circulaire Plastics met een verplicht minimumaandeel recyclaat en/of biobased plastic is naar de Kamer gestuurd. Uit een rapport (898 kB) van PBL blijkt dat de huidige beleidsmix niet leidt tot een lagere consumptie of tot meer hergebruik van PET. Het Afvalfonds heeft een collectieve aanpak voor herbruikbare consumentenverpakkingen aangekondigd.

Wet- en regelgeving in andere landen
IAI heeft een studie gepubliceerd over het afvalbeheer van aluminium blikjes in Azië-Pacific en UAE. China: USDA heeft een onofficiële vertaling (649 kB) gepubliceerd van een norm die overmatige verpakking voor AGF beperkt. Een Tongji University paper (1,13 MB), in Recycling, geeft een overzicht van de regelgeving voor plastic verpakkingsafval. Hongkong: De regering heeft regelgeving aangenomen dat negen soorten SUPs verbiedt. Italië: De regering (in het Italiaans) heeft de Plastics Tax uitgesteld tot 1 juli 2024. Polen: Conceptregelgeving met de tarieven voor de consumentenheffing voor SUPs is naar de EC gestuurd. VK: De regering heeft plannen aangekondigd voor eenvoudigere recycling in Engeland. VS: Keller and Heckman meldt dat de Break Free From Plastic Pollution Act opnieuw is ingediend in zowel de Senaat als het Huis (H.R.6053 en S.3127).

Onderzoek
Uit onderzoek (2,77 MB) van WUR blijkt dat composteerbare koffiecapsules de duurzaamste keuze zijn. Brunel University London-onderzoekers hebben twee nieuwe enzymen ontdekt die PET afbreken en BSC-onderzoekers hebben een kunstmatig eiwit gemaakt dat PET kan afbreken. University of Otago-onderzoek toont dat ook biodegradeerbare plastic schadelijk is voor vissen. Volgens MSU zou keukenzout het geheime ingrediënt kunnen zijn voor betere plastic recycling. Rice University-onderzoekers hebben een methode gevonden om plastic afval om te zetten in waterstof die zichzelf kan bekostigen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.