Milieu en duurzaamheid – november 2020

01 december 2020

Regelgeving in de wereld
EU: De Raad heeft formeel zijn standpunt voor herziening van de drinkwaterrichtlijn bepaald. België: Het regeerakkoord (822 kB) van de nieuwe regering bevat een mogelijke DRS. Ontwerpwetgeving over EPR is naar de EC gestuurd. Frankrijk: Vanaf 2021 wordt de Triman de hoofdlabel en logo's die verwarrend zijn voor de consument, zoals de Groene Punt, zijn niet meer toegestaan. Dit is onderdeel van de anti-afvalwet (in het Frans, artikel 17 en 62). Ierland: De regering heeft een consultatie geopend over een DRS voor plastic flessen en aluminium blikjes. Israël: De regering heeft besloten om de DRS te activeren voor drankflessen groter dan 1,5 liter. Malta: Ontwerpregelgeving over plastic zakken is naar de EC gestuurd. NL: De regering heeft het advies (5,59 kB) van SER omarmd en kiest voor een verantwoorde inzet van biogrondstoffen. Een rapport (3,28 MB) van RIVM toont dat het Uitvoeringsprogramma circulaire economie 2019-2023 goed van start is gegaan. Een Kamerbrief meldt dat ILT de export van kunststof naar Turkije, Maleisië en Vietnam onderzoekt. VS: Het Congres heeft een wet goedgekeurd om plastic afval te minimaliseren. Keller and Heckman meldt dat een nieuwe Bill AB 793l vereist dat alle plastic flessen die onder het Californische DRS vallen ten minste 15% post-consument plastic bevatten.

Recycling
AIM meldt de lancering van HolyGrail 2.0 om te kijken of digitale technologie een betere sortering en recycling van verpakkingen mogelijk maakt. Smithers heeft een infographic (571 kB) gepubliceerd over chemische recycling. RWTH Aachen University onderzoekers bekijken de mogelijkheden ervan in een artikel (720 kB) gepubliceerd in Resources, Conservation & Recycling. UC Santa Barbara onderzoek, gepubliceerd in Science (abstract), beschrijft een methode voor het upcyclen van PE-afval tot waardevolle moleculen. In een studie (2,09 MB) gepubliceerd in PNAS, combineren University of Portsmouth onderzoekers PETase met een tweede enzym dat leeft van plastic flessen, om plasticafbraak te versnellen.

Plastic afval
University of Toronto ecologen slaan alarm in een studie (abstract) gepubliceerd in Science over plastic in de wereldwijde waterwegen. Een rapport (2,86 MB) van INTERPOL vindt een alarmerende toename van illegale handel in plasticafval sinds 2018. De Sea Education Association heeft een studie (223 kB) in Science Advances gepubliceerd waaruit blijkt dat de VS de derde grootste veroorzaker van kustvervuiling is. Volgens University of Exeter onderzoek, gepubliceerd in Science of the Total Environment (abstract), kunnen schoonmaaksystemen het probleem niet oplossen.
De Ellen MacArthur Foundation heeft het New Plastics Economy Global Commitment Progress rapport (3,9 MB) gepubliceerd. In een rapport (3,23 MB) hebben de Foundation, het WWF en BCG, de mogelijkheid van een wereldwijd VN-verdrag over plasticvervuiling uiteengezet. De Nordic Ministerial Declaration over de noodzaak van een wereldwijde overeenkomst ter voorkoming van zwerfvuil op zee is aangenomen en een rapport (27,19 MB) is gepubliceerd.
Voor het bereiken van een schonere Middellandse Zee is betere beleidsuitvoering nodig, aldus een rapport (34,2 MB) van EEA en UNEP/MAP. Volgens onderzoek (959 kB) van het Vlaams Instituut voor de Zee gepubliceerd in Environmental Pollution, kan in het jaar 2100 vanwege vervuiling 69% van het zeeoppervlak ongunstige condities hebben voor het leven in deze zee.

Milieu-impact van verpakkingen
In een artikel (1,37 MB) in het Journal of Cleaner Production melden NTU Singapore onderzoekers dat plastic tassen in steden als Singapore 'milieuvriendelijker' zouden kunnen zijn dan papieren en katoenen tassen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.