Milieu en duurzaamheid - november 2019

03 december 2019

Regelgeving in Nederland
Er wordt gewerkt aan nieuwe EPR-regelgeving. In het ontwerp (571 kB) staat o.a. dat de kosten voor bedrijfsverpakkingsafval voor rekening komen van de producent en niet van de ontdoener zoals nu het geval is. De staatssecretaris meldt in een Kamerbrief dat AEB weer in bedrijf is en dat het importplafond voor het verbranden van buitenlands afval vervallen is. Het verslag (213 kB) van het Algemeen Overleg Circulaire Economie op 15 oktober is gepubliceerd. Uit de Monitoringsrapportage (911 kB) van het Afvalfonds Verpakkingen blijkt een recycleresultaat van 79% in 2018. Het CBS meldt dat gemeenten in 2018 494 kg huishoudelijk afval per inwoner inzamelden. U leest meer in een Volkskrant artikel. Het CBS heeft ook een rapport (1,09 MB) uitgebracht over de circulaire economie in 2016. Uit een recent rapport (361 kB) van het CPB blijkt dat meer milieuwinst mogelijk is uit recycling bijv. door uitbreiding van het DRS. Het KIDV heeft het programma Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof afgerond met een rapport (1,78 MB) waarin lessen uit de 15 pilotprojecten op een rij zijn gezet. Een KCPK-rapport (1,06 MB) beschrijft papierrecycling en geeft aandachtspunten. Het zal gebruikt worden voor de KIDV “Recyclecheck voor papier en karton verpakkingen”. Een Recycling Netwerk onderzoek waaruit blijkt dat sommige verpakkingen zwaarder dan nodig zijn heeft heel wat stof doen opwaaien.

Regelgeving in andere landen
Duitsland: Regelgeving om plastic tassen te verbieden is naar de EC gestuurd. De ZSVR-minimumnorm voor meting van de recyclebaarheid van verpakkingen is nu beschikbaar in het Engels (scroll naar beneden). Ierland: Regelgeving (611 kB) die bepaalde plastic verpakkingen en microkorrels verbiedt is geïntroduceerd. De regering heeft ook nieuwe milieuheffingen aangekondigd, o.a. voor wegwerpbekers. Italië: De begroting 2020 (in het Italiaans 1,58 MB) bevat een plasticheffing van €1/kg. EU plasticverenigingen zijn tegen. Letland: LETA heeft de invoering van een DRS aangekondigd in 2022. Malta: DRS-regelgeving is naar de EC gestuurd. Noorwegen: Ontwerpregelgeving (in het Noors, 136 kB) dat bepaalde wegwerpplastics verbiedt is gepubliceerd. Suriname: De regering meldt een verbod op styrofoam vanaf 1 november 2019. US: FPF meldt de introductie van regelgeving over EPR en zeevervuiling. Het Recycling Partnership heeft een Circular Economy Roadmap (1,69 MB) gepubliceerd.

Recyclingresultaten in Europa
ACE meldt dat het recyclingpercentage voor drankkartons met 1% is gestegen tot 49% in 2018. Het recyclingpercentage voor aluminium drankblikjes steeg met 2,3% tot 74,5% in 2017, volgens Metal Packaging Europe. Recente data (1,16 MB) van FEVE laten zien dat het recyclingpercentage voor glazen verpakkingen in 2017 is gestegen tot 76%.

Plastic
EEA-briefings onderzoeken kunststofafvalexport in de circulaire economie (441 kB) en verlies van grondstoffen als gevolg van afvalbeheer (2,34 MB). Een grootschalig gebruik van gerecycled plastic in de EU wordt ernstig gehinderd door de beperkte investeringskracht van de recycling sector, blijkt uit onderzoek (445 kB) van KPMG. De Ellen MacArthur Foundation heeft een New Plastics Economy Global Commitment voortgangsrapport (10,6 MB) gepubliceerd. Een rapport (2,34 MB) van UNEP toont aan dat beperkt beleid en zwakke handhaving het probleem van plasticvervuiling in Zuidoost-Azië verergeren. Een rapport (2,59 MB) van Ocean Conservancy laat zien hoe normen voor gerecyclede inhoud en EPR-systemen kunnen helpen bij het financieringstekort van plasticinzameling. Een BBC-item belicht hoe destijds de plastic tas werd ontworpen om de planeet te helpen. Een Vlerick TEDx talk geeft meer informatie.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.