Milieu en duurzaamheid – mei 2023

30 mei 2023

Regelgeving in de EU
Het EP heeft de nieuwe regels voor duurzame producten en geen greenwashing goedgekeurd. Een consultatie over het berekenen van de hoeveelheid gerecycled plastic in SUP-drankflessen is geopend. De EP-commissie voor industrie, onderzoek en energie (ITRE) heeft wijzigingsvoorstellen (306 kB) voor de PPWR gepubliceerd. De EP-commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling (AGRI) heeft eveneens wijzigingsvoorstellen (263 kB) gepubliceerd. Een Smithers white paper dat u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens, geeft een samenvatting van het PPWR-voorstel. ZWE doet verslag van een Eunomia-rapport (3,81 MB) getiteld 'Reimagining the Waste Framework Directive'. Een CE Delft-studie (1,16 MB), gepubliceerd door ZWE, beoordeelt verschillende benaderingen voor de toewijzing van gerecycled inhoud in plastic. Uit de studie blijkt dat proportionele toewijzing de minste impact heeft op het gelijke speelveld en de grootste potentiële milieuvoordelen oplevert. NL: In een brief aan de Tweede Kamer meldt minister Jetten dat per 2027 een nationale verplichting voor plasticproducenten wordt ingevoerd om de toepassing van gerecycled plastic of bio-based plastic te stimuleren. In een andere brief aan de Tweede Kamer meldt Staatssecretaris Heijnen dat het ministerie werkt aan een handreiking met einde-afvalcriteria voor plastic uit chemische recycling. Ook heeft zij schriftelijk gereageerd op Kamervragen over de PPWR. Het Afvalfonds heeft een actieplan (3,42 MB) ‘Design for recycling van plastic verpakkingen’ op laten stellen

Regelgeving buiten de EU
Azië: EPR in Azië is het onderwerp van een white paper van Smithers dat u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens. Canada: De regering heeft raadplegingen geopend over de labeling van gerecycled inhoud en recycleerbaarheid van plastic en over rapportagevereisten voor het federale plasticregister. VK: Schotland: Op 18 april 2023 heeft de Eerste Minister aangekondigd dat de DRS wordt uitgesteld tot 1 maart 2024. Hij kondigde ook aan dat een pakket maatregelen is ontwikkeld om de regeling te vereenvoudigen. VS: EPA heeft de "National Strategy to Prevent Plastic Pollution" vrijgegeven voor publiek commentaar.

Plastic afval
Tijdens een G7 Meeting hebben de leden toegezegd (536 kB) plasticvervuiling in 2040 te beëindigen. VBDO meldt dat een groep van 185 investeerders bedrijven oproept (118 kB) gebruik en productie van plastic drastisch te verminderen. Het HolyGrail 2.0 initiatief voor digitale watermerken is erin geslaagd food en non-food PET-verpakkingsafval te scheiden in een industriële omgeving in een Wellman/Indorama recycling plant in Frankrijk. In een paper (4,98 MB) in Frontiers in Sustainability beschrijven Plastic Waste Innovation Hub-onderzoekers een systeem waarmee composteerbaar plastic nauwkeurig kan worden gescheiden van conventioneel plastic. Een samenwerkingsverband (97 kB) met BASF, Krones, SÜDPACK en TOMRA is erin geslaagd meerlaagse PET/PE-verpakkingen te scheiden in hun individuele componenten en ze als grondstoffen terug te brengen in de materiaalcyclus. Rice University-onderzoekers hebben met behulp van flash Joule-verwarming koolstofnanotubes en hybride nanomaterialen gemaakt van gemengd plastic afval.
Onderzoekers van het Alfred Wegener Instituut hebben ontdekt dat arctische ijsalgen zwaar vervuild zijn met microplastics. NHM rapporteert over plasticose: een nieuwe ziekte veroorzaakt door microplastics die het spijsverteringskanaal van zeevogels doen ontsteken.
ACS meldt dat onderzoekers een apparaat met stalen buizen en pulserende geluidsgolven hebben gemaakt dat microplastics uit echte watermonsters verwijdert. Onderzoekers van het Max Planck Instituut hebben een op kwallen geïnspireerde onderwaterrobot ontwikkeld waarmee zij in de toekomst afval van de oceaanbodem hopen in te zamelen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.