Milieu en duurzaamheid – mei 2020

29 mei 2020

Nieuws over regelgeving in Europa
Hongarije: De regering heeft ontwerpregelgeving naar de EC gestuurd om de SUP-richtlijn om te zetten in nationale regelgeving. NL: GS1 meldt dat leveranciers in de sector levensmiddelen en drogisterij 6 maanden langer de tijd hebben om verpakkingsinformatie correct in GS1 Data Source in te voeren. Het aanleveren vanaf 7 november 2020 is overigens niet verplicht, het gaat om afspraken met afnemers. Op 24 april 2020 kondigde de regering aan per 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes in te voeren. Diezelfde dag is het Besluit in de Staatscourant gepubliceerd. Op 30 april heeft de staatssecretaris een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met antwoorden op vragen over het Plastic Pact. Zweden: KPMG meldt een nieuwe belasting op plastic draagtassen vanaf 1 mei 2020 en de SE EPA heeft een studie (in het Zweeds met een Engelse samenvatting, 2,89 MB) naar een mogelijke plastic tax gepubliceerd. VK: In maart 2020 heeft de regering een consultatie geopend over een belasting op plastic verpakkingen. In april 2020 is de termijn verlengd tot 20 augustus 2020. RECOUP heeft zijn Recyclability by Design richtlijnen geactualiseerd met de recycleerbaarheid van plastic folie. U kunt de publicatie downloaden na het invullen van uw gegevens.

Nieuws over regelgeving in de rest van de wereld
China: In januari 2020 publiceerde de regering een document over maatregelen tegen plasticvervuiling. Het nova-Institute publiceerde onlangs een Engelse vertaling (199 kB). Indonesië: WEF meldt dat het NPAP een actieplan (22,22 MB) heeft gepubliceerd om te voorkomen dat 16 miljoen ton plastic in de oceaan terechtkomt. Saoedi-Arabië: De EC meldt dat de ingangsdatum voor de volgende fase in de verplichting dat bepaalde artikelen van kunststof oxo-biodegradeerbaar moeten zijn, opnieuw is uitgesteld en dat een nieuwe datum niet bekend is. NVC heeft een overzicht gemaakt van de situatie tot nu toe. VS: FPF meldt dat milieuregelgeving in een aantal staten vertraging oploopt door Covid-19.

Farmaceutisch verpakkingsafval en hergebruik van geretourneerde geneesmiddelen
Troy University gaat onderzoek doen naar het recyclen van plastic afval uit de gezondheidszorg. De resultaten (1,35 MB) van een pilotproject van HPRC laten zien dat flexibele plasticverpakkingen uit deze afvalstroom een levensvatbare grondstof kunnen worden. In een artikel (1,57 MB) in Pharmacy, bespreken University of Reading onderzoekers het hergebruik van geneesmiddelen. De meest effectieve manier voor het valideren van de kwaliteit en veiligheid van geretourneerde geneesmiddelen lijkt via het IoT-netwerk te zijn.

Plastic verpakkingsafval
Onderzoekers van Carbios en het Toulouse Biotechnology Institute hebben een natuurlijk enzym ontdekt dat PET afbreekt waarna weer nieuwe flessen kunnen worden gemaakt. Een artikel (abstract) is gepubliceerd in Nature.
In een overzichtsartikel (474 kB), gepubliceerd in Environmental Toxicology and Chemistry, kijkt ECETOC naar de opname van microplastics door waterorganismen. Onderzoekers melden in ACS’ Environmental Science & Technology (abstract) dat kreeften microplastics kunnen eten en afbreken, waardoor nog kleinere fragmenten vrijkomen. Cardiff University onderzoekers hebben een manier ontwikkeld om de grootte van plastics te voorspellen die verschillende dieren waarschijnlijk zullen innemen. Een artikel (1,69 MB) is gepubliceerd in Nature Communications. Plymouth Marine Laboratory onderzoekers beschrijven in een artikel (1,93 MB) in Scientific Reports een nieuwe techniek die gebruik maakt van satellietdata om op het zeeoppervlak drijvende plastics te detecteren. WUR meldt dat onderzoekers 26 soorten microplastics en -rubbers in Nederlandse rivieren hebben gevonden.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.