Milieu en duurzaamheid - maart 2019

28 maart 2019

De Circulaire Economie: resultaten en initiatieven
De Europese Commissie heeft een rapport (602 kB) vrijgegeven over de uitvoering van het actieplan voor de circulaire economie van december 2015 en een memo met vragen en antwoorden. De EC heeft ook een werkdocument (511 kB) gepubliceerd over de vrijwillige toezeggingen in het kader van de EU-strategie voor plastic en een rapport (4,12 MB) met inzichten op het gebied van onderzoek. Een artikel (8,97 MB) van Keller and Heckman geeft een overzicht van de ontwikkelingen in de EU-regelgeving voor plastic verpakkingen.
De Franse regering (in het Frans) heeft een nationaal pact (in het Frans 1,35 MB) voor kunststofverpakkingen ondertekend. De Rijksoverheid meldt dat het internationale Platform for Accelerating the Circular Economy PACE naar Nederland verhuist. Sustainable Packaging Coalition SPC heeft zijn Design For Recycled Content Guide gepubliceerd.

Plastic verpakkingen op agenda van VN Milieutop
Tijdens de VN Milieutop (11-15 maart) heeft de VN de 6th Global Environmental Outlook gepresenteerd. Het rapport stelt dat we de milieubescherming drastisch moeten opschalen. Er werd gesproken over manieren om plastic verpakkingsafval aan te pakken. Het New Plastics Economy initiatief van de Ellen MacArthur Foundation heeft het Spring 2019 report (3,55 MB) gepubliceerd, waarin details over de manier waarop merken, overheden en andere organisaties plasticvervuiling aanpakken, naast elkaar zijn gezet. In aanloop naar de bijeenkomst lanceerde het WNF de studie Solving Plastic Pollution Through Accountability (1.27 MB).

Kunststofafval als uitdaging
NREL-wetenschappers hebben een recyclingproces ontwikkeld dat PET-producten zoals flessen voor eenmalig gebruik omzet in waardevollere producten met een langere levensduur. VTT heeft een cilindrische extruder ontwikkeld die bijvoorbeeld gebruikt kan worden om problematische plastics en voedselafval om te zetten in pellets.
De EC heeft de 2019 editie van de European Social Innovation Competition EUSIC. gelanceerd. Het thema van dit jaar is 'Challenging Plastic Waste'.
Ondertussen hebben wetenschappers van Newcastle University in de diepste oceaantroggen van de wereld inname van microplastics door organismen gevonden. Een artikel (1,08 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Royal Society Open Science. Onderzoekers van de University of Tasmania hebben ontdekt dat ballonnen het meest risicovolle plastic afval voor zeevogels zijn. Een artikel (1,18 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Scientific Reports. Een nieuw rapport (14,58 MB) van CIEL brengt onderzoek samen dat de verschillende toxische risico's van plastic voor de menselijke gezondheid in elke fase van de levenscyclus blootlegt.

Recycling van verpakkingen - Statistieken
Eurostat (352 kB) heeft de EU-recyclingresultaten voor 2016 gepresenteerd. Het percentage verpakkingsafval bedroeg meer dan 67% (64% in 2010), terwijl het percentage plastic verpakkingen meer dan 42% bedroeg (24% in 2005). Het CBS meldt dat het aandeel van China in de Nederlandse export van recyclebaar plastic afval weer is gedaald in 2018.

NL: statiegeldsysteem voor kleine plastic flessen
De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft het ontwerpbesluit voor de invoering van statiegeld op kleine plastic flessen naar de Tweede Kamer gestuurd. Het ontwerpbesluit is in de Staatscourant van 4 maart gepubliceerd. In een nieuwsbericht valt te lezen dat een beslissing over de invoering in het najaar van 2020 plaats zal vinden. Zij heeft tevens een CE Delft studie (930 kB) meegestuurd waarin de praktische voordelen en nadelen van 2 varianten voor statiegeld in kaart worden gebracht.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.