Milieu en duurzaamheid – juni 2020

29 juni 2020

Ontwikkelingen in regelgeving
EU: De EC heeft een rapport (3,81 MB) gepubliceerd over de relevantie van biodegradeerbare en composteerbare plastics in een circulaire economie. De conclusie is dat, bij materiaalkeuze, voorrang moet worden gegeven aan recycleerbaarheid boven composteerbaarheid. De EC heeft een routekaart gepubliceerd ter herziening van de essentiële eisen voor verpakkingen en verpakkingsafval. De feedbackperiode sluit 6 augustus 2020. In mei 2018 stelde de EC een nationale bijdrage voor, berekend op basis van niet-gerecycleerd plastic verpakkingsafval. In mei 2020 bevestigde de EC dat dit nog geldig is. China: De regering heeft een herziening van de afvalwet goedgekeurd, waardoor lokale overheden verplicht worden beheersystemen voor huishoudelijk afval op te zetten. BIR publiceerde de tekst in het Chinees. Denemarken: SGS meldt dat regelgeving (in het Deens) is gepubliceerd met nieuwe eisen vanaf 1 juli 2020 voor heffingen op draagtassen. Finland: Een wetsontwerp is naar de EC gestuurd dat buitenlandse verkopers duidelijker binnen het toepassingsgebied van het EPR brengt. Hongarije: De regering heeft nog een ontwerpbesluit naar de EC gestuurd die de SUP-richtlijn omzet in nationale regelgeving. Ierland: Repak heeft een nieuwe Packaging Design Guide (5,52 MB) gelanceerd. Italië: Het Rilancio-besluit (in het Italiaans) stelt de Plastic Tax uit tot januari 2021. De regering heeft ontwerpregelgeving naar de EC gestuurd met criteria waaraan moet worden voldaan om papier- en kartonafval niet langer te kwalificeren als afvalstof. Letland: De regering heeft conceptregelgeving naar de EC gestuurd om de verpakkingswetgeving te wijzigen, waaronder de invoering van een DRS. NL: De staatssecretaris heeft antwoorden (993 kB) op de inbreng van het Schriftelijk Overleg over de Circulaire Economie van 17 april 2020 naar de Tweede Kamer gestuurd. In September 2019 publiceerde het KCPK een rapport over de recycling van papier en karton in NL Onlangs is een Engelse versie van het rapport (1.012 kB) gepubliceerd. Het rapport wordt gebruikt voor de KIDV Recyclecheck. WUR heeft een rapport (3,38 MB) gepubliceerd over flexibele laminaten in een circulaire economie. Spanje: Ernst & Young meldt dat een voorstel voor een plastic tax is gepubliceerd.

Verpakkingsontwerp
FPF meldt de publicatie van een artikel (1,57 MB) in Environmental Science and Technology waarin LCA-studies van voedselverpakkingen worden besproken. CEFLEX heeft 'Designing for a Circular Economy' voor flexibele verpakkingen gepubliceerd. U ontvangt de richtlijnen na het invullen van uw gegevens. Plastics Recyclers Europe heeft haar recycling input characterisation guidelines geactualiseerd en aanvullende richtlijnen opgesteld.

Microplastics
Een studie van Plymouth Marine Laboratory, besproken in een artikel (2,97 MB) gepubliceerd in Environmental Pollution. suggereert dat microplastics in de oceaan worden onderschat. University of Tasmania onderzoekers hebben microplastis in Antarctische zee-ijs gevonden. Een artikel is gepubliceerd in het Marine Pollution Bulletin (abstract). Twee studies van British Antarctic Survey over hoe plastic afval de sub-Antarctische eilanden bereikt, zijn gepubliceerd in Environment International. Het eerste artikel (4,97 MB) bestudeert aangespoeld afval op de stranden Het tweede artikel (327 kB) bestudeert bij albatrossen de variatie in plastic-inname. Tokyo University of Science onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om plastic-uitstoot van het binnenland naar de zee te volgen. Een artikel (4,25 MB) is gepubliceerd in Water. In een artikel (1,84 MB) gepubliceerd in Science, tonen University of Manchester onderzoekers aan hoe diepzeestromingen fungeren als transportbanden, die microplastics over de zeebodem transporteren. VTT onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om microplastics te onderscheppen voordat ze de waterwegen in gaan. FPF heeft een dossier (570 kB) gepubliceerd over microplastics en een artikel over microplastics en voedselverpakkingen.


NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.