Milieu en duurzaamheid - juni 2019

27 juni 2019

Verplichte oxo-biodegradeerbare plastic verpakkingen in Saoedi-Arabië – een update
Het Koninkrijk Saudi-Arabië (KSA) werkt aan regelgeving om te verplichten dat artikelen van plastic oxo-biodegradeerbaar moeten zijn en het SASO-logo moeten dragen. De regelgeving wordt in 3 fasen ingevoerd. Onlangs heeft SASO de ingangsdatum van fase 2 en 3 opnieuw uitgesteld tot 1 april 2020 (was 1 september 2019), nadat deze al meerdere malen was verplaatst sinds december 2017. NVC heeft een overzicht gemaakt van de situatie tot nu toe.

Regelgeving in de rest van de wereld
Internationaal: Tijdens de G20 bijeenkomst voor energie en milieu in juni is de G20 Implementation Framework for Actions on Marine Plastic Litter (83 kB) vastgesteld. Tijdens deze vergadering pleitte Staatssecretaris Van Veldhoven ervoor dat EU- en andere Westerse landen stoppen met het exporteren van plastic afval. De Clean Planet coalitie, een wereldwijd netwerk van organisaties, roept op tot wereldwijde invoering van statiegeldsystemen. EU: De EC geeft aan verheugd te zijn dat de Raad op 21 mei de richtlijn kunststoffen voor eenmalig gebruik heeft aangenomen. Op 5 juni is de richtlijn in de OJ gepubliceerd. Ondanks enkele veelbelovende inspanningen zijn, volgens een recent rapport (1,68 MB) van het EEA, specifieke preventiedoelstellingen voor plastic afval nog geen gemeengoed. Canada: De regering heeft een verbod op bepaalde kunststoffen voor eenmalig gebruik aangekondigd voor 2021. Duitsland: De Zentrale Stelle Verpackungsregister (in het Duits) is een openbare raadpleging gestart over minimale recyclingnormen die zullen bijdragen tot het vaststellen van de recyclingbijdragen die producenten betalen. Een nieuwe publicatie (in het Duits, 9,12 MB) van milieuagentschap UBA geeft een update over kunststoffen in het milieu. Maleisië: In mei kondigde de Minister van Milieu en Klimaat aan dat 60 containers met plastic afval teruggestuurd zullen worden naar hun land van herkomst. Nieuw-Zeeland: Packaging New Zealand gaat deelnemen aan de ontwikkeling van een Roadmap for the New Plastics Economy. NL: De Stichting Afvalfonds Verpakkingen (StAV) moet meer glas recyclen. Daartoe legt de Inspectie Leefomgeving en Transport de StAV een last onder dwangsom op. De StAV moet onder meer, voor 31 december 2021, 800 extra glasbakken plaatsen. Het definitieve verslag (208 kB) van een Tweede Kamer Algemeen overleg Circulaire Economie van 11 april is gepubliceerd. Het KIDV start een innovatieplatform inzake van verpakkingen en recycling.

Onderzoek en ontwikkelingen
University of Seville onderzoek, gepubliceerd in PLOS ONE (1,47 MB), kijkt naar aspecten van design engineering en duurzaamheid voor de productie van onderling verbonden smart foodverpakkingen. Nestlé Waters, PepsiCo en Suntory Beverage & Food Europe hebben zich aangesloten bij het consortium dat door Carbios en L’Oréal (281 kB) is opgericht om enzymatische technologie voor de recycling van kunststoffen te ondersteunen. Surfers Against Sewage heeft nieuwe Eunomia onderzoek (1,89 MB) openbaar gemaakt, waaruit blijkt dat producten van slechts een handvol bedrijven verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de verpakkingsvervuiling op de VK stranden. De scheidingsinstallatie van AVR haalt nu ook plastic verpakkingen en drankpakken uit het restafval van alle Rotterdamse huishoudens.

NVC Leerstoel Packaging Design and Management – Twee doctoraalopdrachten
Op 6 juni heeft Reint Bramer een voordracht gehouden: ‘Consumer waste management in the circular transition’ en op 20 juni heeft Nikki Groote Schaarsberg een voordracht gehouden: ‘The development of a sustainability evaluation tool for producers and importers of packaging.’ Beide voordrachten waren in het kader van een doctoraalopdracht aan de Universiteit Twente. Voorzitter van de examencommissie was prof Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.