Milieu en duurzaamheid – januari 2020

12 februari 2020

Regelgeving in Europa
EU: De EC heeft de EU Green Deal gepresenteerd. De EC heeft ook een routekaart voor het Circulaire Economie Actieplan gepubliceerd. Feedback geven kon tot 20 januari 2020. In een interview in Die Welt (in het Duits) zegt commissaris Sinkevičius dat de EC een algemeen verbod op plastic verpakkingen overweegt. Keller and Heckman heeft een artikel gepubliceerd over de initiatieven van de EC voor de implementatie van de SUP. Met het Close the Glass Loop programma wil FEVE glasinzameling verhogen tot 90% in 2030. Frankrijk: FPF meldt dat de National Assembly heeft gestemd (in het Frans) voor een verbod op alle SUPs vanaf 2040. Ierland: De regering heeft een consultatie geopend over een nieuw afvalactieplan. Italië: Ernst & Young meldt dat in de definitieve begroting 2020 (in het Italiaans 6,15 MB) de plastic tax is verlaagd van 1€/kg naar 0,45 €/kg. NL: VNG meldt dat de gemeenten akkoord zijn met de nieuwe afspraken (1,35 MB) over verpakkingsafval. De 2020 tarieven van het Afvalfonds Verpakkingen vindt u hier. KIDV heeft de Recyclecheck voor flexibele kunststof verpakkingen gepubliceerd en een update van de Recyclecheck voor vormvaste kunststof verpakkingen, aldus een nieuwsbericht. RVO heeft de Milieulijst 2020 gepubliceerd met investeringen die voor fiscaal voordeel (Vamil/MIA) in aanmerking komen. De Green Deal (81 kB) ‘Betrouwbaar bewijs voor toepassen van kunststof recyclaat’ is getekend door NRK. Noorwegen: Het Nationaal Afvalplan 2020-2025 (in het Noors, 1,42 MB) is gepubliceerd. Spanje: Een ontwerpbesluit tot vaststelling van criteria voor wanneer teruggewonnen papier en karton niet langer als afval wordt beschouwd, is naar de EC gestuurd. Zweden: Ontwerpwetten voor belasting op afval dat wordt verbrand en belasting op plastic tassen zijn naar de EC gestuurd. VK: OPRL (231 kB) lanceert een vereenvoudigd labelingsysteem: "Recyclen" of "Niet recyclen".

Regelgeving in de rest van de wereld
Australië: Een ontwerpwet introduceert verplichte product stewardship voor verpakkingen en plastics. Het National Waste Policy Action Plan 2019 (5,73 MB) is gepubliceerd. China: De BBC meldt plannen om het gebruik van SUP, waaronder plastic zakken, te beperken. De regering heeft een Q&A (in het Chinees) gepubliceerd. India: CGTN meldt dat het verbod op SUP is uitgesteld, de regering wil nu het gebruik aan banden leggen. Singapore: De overheid heeft aangekondigd dat online verkoopverpakkingen in de verplichte rapportage worden opgenomen. VS: De American Beverage Association meldt het Every Bottle Back initiatief.

Kunststoffen en de circulaire economie
PlasticsEurope heeft een rapport (12,61 MB) gepubliceerd over de EU circulaire economie voor plastics. De Heinrich Böll Foundation en de Break Free From Plastic beweging hebben een Engelse editie van de Plastic Atlas uitgebracht over productie, verbruik en verwijdering van plastics. Essenscia heeft een studie (11,79 MB) gepubliceerd over de Belgische plastic-industrie in de circulaire economie. Een nieuw rapport (4,13 MB) van Greenpeace onthult dat 7 van de top 10 van VK supermarkten meer plasticverpakkingen gebruiken. De Nieuw-Zeelandse regering heeft een rapport (26,75 MB) over plastics gepubliceerd. GA Circular heeft een rapport (9,2 MB) gepubliceerd over PET-flessen in Zuidoost-Azië.
Chalmers University onderzoek, gepubliceerd in Sustainable Materials and Technologies (6,92 MB), laat een proces zien voor het afbreken van plastic afval tot moleculair niveau. De gassen kunnen dan weer worden omgezet in nieuwe plastics. Northwestern University onderzoek, gepubliceerd in ACS Central Science (2,86 MB), toont een katalytische methode voor het upcyclen van laagwaardige plastics tot hoogwaardige vloeibare producten. Queen’s University Belfast onderzoekers hebben nieuwe manieren ontdekt om SUP-afval om te zetten in producten. Een Florida Atlantic University studie, gepubliceerd in het Journal of Hazardous Materials (3,41 MB), laat zien hoe 98% van de plastics in zee elk jaar van de radar verdwijnt.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.