Milieu en duurzaamheid - januari 2019

12 februari 2019

De wereld rond - regelgeving en resultaten
Denemarken
: De regering heeft ontwerpregelgeving naar de EC gestuurd voor uitbreiding van het statiegeldsysteem met sapverpakkingen. De regering heeft ook een verbod op dunne plastic zakken aangekondigd. EU: De EC heeft aangekondigd dat het EP en de Raad van de EU een voorlopig akkoord hebben bereikt over het voorstel voor plastic voor eenmalig gebruik. Volgens Eurostat werd in 2016 42% van het plastic verpakkingsafval gerecycled (24% in 2005). In een rapport (7,2 MB) onderzoekt ACR+ EU statiegeldsystemen. Finland: Rinki heeft wijzigingen in het aangifteformulier aangekondigd. Duitsland: In een persbericht kijkt de regering naar de nieuwe verpakkingswet (VerpackG). De regering heeft ook een plan (in het Duits 126 kB) aangekondigd (in het Duits) voor de vermindering van kunststofafval. NL: De regering heeft aangekondigd dat de afvalstoffenbelasting in 2019 omhoog is gegaan van €13,21 naar €32,12 per 1.000kg. De RVO heeft de Milieulijst 2019 gepubliceerd met investeringen die voor fiscaal voordeel (Vamil/MIA) in aanmerking komen. Het Afvalfonds Verpakkingen heeft in het Monitoringrapportage 2017 (882 kB) de recyclingcijfers gepubliceerd. Nieuw-Zeeland: De overheid heeft bevestigd dat retail vanaf 1 juli 2019 geen eenmalige plastic zakken meer kan verkopen of weggeven. Portugal: Regelgeving (in het Portugees) om een statiegeldsysteem voor containers op te zetten is goedgekeurd. Aanvankelijk is het alleen voor plastic flessen. Vanaf 2022 worden glas en metaal toegevoegd. UK: Bedrijven gaan de volledige kosten van recycling of verwijdering van hun verpakkingsafval betalen. De aankondiging maakt deel uit van de Resources and Waste Strategy. WRAP heeft The UK Plastics Pact Roadmap to 2025 gepubliceerd. US: Vanaf 1 januari 2019 is het gebruik van eenmalige schuimverpakkingen in New York verboden. Meer informatie vindt u hier. Wereld: Het UNEP heeft een rapport (40,11 MB) gepubliceerd met een overzicht van beleid van de landen en de vooruitgang op het gebied van kunststoffen voor eenmalig gebruik.

Recycling en gebruik van verpakkingsafval
EuPC heeft een rapport gepubliceerd over het gebruik van gerecycled plastic die u na het invullen van uw gegevens kunt downloaden. De staatssecretaris heeft het Nationaal Testcentrum Circulair Plastics (NTCP) gepresenteerd. Het NTCP werkt aan het verbeteren van de technieken voor sorteren en recyclen van kunststof verpakkingen. Onderzoekers van de National University of Singapore (NUS) hebben een manier gevonden om plastic flessenafval om te zetten in PET aerogels. SABIC voert een project uit voor de chemische recycling van moeilijk verwerkbaar plastic afval naar de oorspronkelijke kunststof. Het is een consortium met o.a. Omrin gelukt om gebruikt PP te verwerken tot grondstof voor gerecycled plastic.

Ontwerprichtsnoeren en andere nieuwe initiatieven
Eind 2018 promoveerde Bjorn de Koeijer aan de Universiteit Twente met een onderzoek naar ontwerptools voor innovatief en duurzaam verpakken. Een rapport (299 kB) van AMERIPEN biedt een gedetailleerde vergelijking van definities wereldwijd (recyclebaar, herbruikbaar etc). Petcore Europe heeft Design for Recycling Guidelines (765 kB) voor PET trays gepubliceerd.
Bijna 30 internationale bedrijven hebben de Alliance to End Plastic Waste gelanceerd. De EC heeft de Circular Plastics Alliance gelanceerd. De Alliance for Beverage Cartons and the Environment komt met het platform EXTR:ACT - Driving Value for mulitmaterial recycling.

Milieukosten van verpakkingen
Uit University of Bonn onderzoek blijkt dat meer bioplastics niet noodzakelijkerwijs bijdragen aan de beperking van klimaatverandering. Een artikel (1,33 MB) is gepubliceerd in Environmental Research Letters. Onderzoekers van The University of Manchester onderzochten de milieueffecten van wegwerpverpakkingen voor meeneemmaaltijden.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.