Milieu en duurzaamheid - februari 2019

06 maart 2019

Nederland – regelgeving en resultaten
De ministerraad heeft ingestemd met het Uitvoeringsprogramma circulaire economie 2019-2023. De Rijksoverheid heeft aangekondigd dat ondernemers extra hulp kunnen krijgen via het Versnellingshuis Circulaire Economie. Onlangs concludeerde het PBL in een rapport (4,57 MB) dat de vele circulaire NL initiatieven te weinig tot volle wasdom komen.
Een wijziging in de Regeling beheer verpakkingen betreffende aanwijzing van normen NEN-EN 13427-13432 om te voldoen aan de EU essentiële eisen is in de Staatscourant gepubliceerd. De overheid heeft aangekondigd dat meer dan 70 bedrijven en organisaties het Plastic Pact hebben ondertekend om in 2025 20% minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic 100% recyclebaar te laten zijn. RIVM zal de indicatoren definiëren waarmee dit wordt gemonitord. Het CBL meldt dat is afgesproken dat in 2025 20% minder verpakkingsmateriaal in de supermarkt ligt. Bij het KIDV zijn 17 van de 22 Brancheplannen Duurzaam Verpakken 2019-2022 ingediend. Om de kwaliteit van gerecyclede verpakkingen te verbeteren, richt het Afvalfonds Verpakkingen samen met de VNG het Platform Ketenoptimalisatie (PKO) op. Volgens een uitspraak van de Raad van State moet de overheid het bedrijfsleven dwingen tot hergebruik van glas. In een debat (104 kB) heeft de staatssecretaris aangegeven binnen 8 weken helderheid te geven over te nemen maatregelen.
Het KIDV heeft onlangs een aantal documenten in het Engels gepubliceerd: de Factsheet (466 kB) over biodegradeerbare kunststof verpakkingen, het rapport (2,3 MB) over chemisch recyclen van kunststof verpakkingen en de Recyclecheck voor vormvaste kunststof verpakkingen (wordt u toegestuurd na invulling van uw gegevens) die door het Afvalfonds Verpakkingen wordt gebruikt voor tariefdifferentiatie voor kunststof verpakkingen.

Regelgeving en resultaten in de rest van de wereld
Australië:
Het National Waste Report 2018 (4,34 MB) over 2016-17 is gepubliceerd. België: De Waalse regering heeft een ontwerpbesluit naar de EC gestuurd betreffende het verbod op het gebruik van bepaalde plastic wegwerpartikelen in openbare instellingen. Tsjechië: Eunomia kijkt in een rapport naar de kosten/implicaties van een statiegeldsysteem. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens. Denemarken: De regering heeft een rapport gepubliceerd (in het Deens met een Engelse samenvatting, 1,81 MB) waarin 11 systemen voor huishoudelijk afval worden geanalyseerd. Frankrijk: De regering heeft aangekondigd (in het Frans) dat fastfoodketens voor eind maart hun plasticstrategie moeten voorleggen. De uitvoering moet voor 1 september van start gaan. Ierland: De regering heeft aangekondigd dat zij een plan zal laten uitvoeren om in 2029 90% van de eenmalige plastic flessen terug te winnen. Een statiegeldsysteem wordt in overweging genomen. UK: In een persbericht zet de regering plannen uiteen het afvalsysteem te herzien, inclusief belasting op plastic verpakkingen met minder dan 30% gerecycled materiaal. De Schotse regering heeft de analyse (1,64 MB) van de reacties op de raadpleging over het statiegeldsysteem gepubliceerd.

Verpakkingsafval nuttig gebruiken
Onderzoekers van Purdue University hebben een technologie ontwikkeld die meer dan 90% van het polyolefine-afval kan omzetten in verschillende producten. ScienceDaily meldt dat onderzoekers een nieuwe methode hebben ontwikkeld om plastic zakken om te zetten in koolstofchips die gebruikt kunnen worden als anodes voor lithium-ionbatterijen. Zij rapporteren hun resultaten in ACS Omega (4,23 MB). Technische Universiteit Eindhoven en een aantal organisaties, waaronder NVC-lid Oerlemans Packaging, hebben de handen ineen geslagen voor het project ProLiFeX: onderzoek naar een gesloten plasticfolieketen waardoor uiteindelijk de vraag naar virgin plastics afneemt. FH Campus Wien heeft de Circular Packaging Design Guideline gepubliceerd. Deze zal continu geactualiseerd worden.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.