Milieu en duurzaamheid – april 2020

07 mei 2020

Nieuws van Nederland
De regering heeft aangekondigd dat per 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes wordt ingevoerd. Op 10 april heeft de staatssecretaris een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met diverse onderwerpen voor het Algemeen Overleg (AO) Circulaire Economie van 16 april. Zij heeft tevens een onderzoek (2,94 MB) door DRIFT naar de huidige prikkels voor het storten, verbranden en nuttig toepassen van afval meegestuurd. De AO vond schriftelijk plaats en de vragen en opmerkingen zijn aan de staatssecretaris voorgelegd. Op dezelfde dag vond een digitaal webinar plaats over het Plastic Pact. De Gemeente Amsterdam wil vanaf 2021 stoppen met het gescheiden inzamelen van plastic. Dit staat in het Uitvoeringsprogramma Afval en Grondstoffen 2020-2025 waar tot 24 mei 2020 op gereageerd kan worden. Uit de Atlas van de Lokale Lasten van COELO (731 kB) blijkt dat de afvalstoffenheffing in 2020 met 7,8% is gestegen. Het Afvalfonds Verpakkingen meldt de oprichting van een COVID-19 ‘Crisisteam PMD, glas en papier.’ RVO meldt een nieuwe mkb-subsidieregeling voor circulaire projecten.

Nieuws van buiten Nederland
EU: Het Europees Comité van de Regio’s heeft een raadpleging geopend over het nieuwe actieplan voor de circulaire economie (2,12 MB). EEA heeft een rapport (8,45 MB) gepubliceerd over het beleid in de verschillende landen op weg naar een circulaire economie. Rubbermaid heeft een rapport gepubliceerd over commerciële recycling dat u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens. Australië: APCO heeft een nieuw strategisch framework (4,22 MB) gelanceerd over het bereiken van de 2025 verpakkingsdoelstellingen. Denemarken: In het Parlement is een resolutie (in het Deens) ingediend om de afvalbakpictogrammen (in het Deens) ook op verpakkingen te plaatsen. Slowakije: Het Instituut voor Milieubeleid heeft een rapport (1,46 MB) gepubliceerd over gescheiden afvalinzameling en EPR. VK: Defra heeft aangekondigd dat vanwege COVID-19 het verbod op plastic rietjes, roer- en wattenstaafjes wordt uitgesteld tot oktober 2020. De Schotse regering heeft de heffing op plastic zakken voor thuisbezorging ook uitgesteld tot oktober en de DRS tot juli 2022. VS: How2Recycle heeft de Guide for Recyclability en de Guide to Future Recyclability gepubliceerd. PSI heeft een rapport (2,22 MB) over EPR gepubliceerd. ACC heeft Mass Balance Certification Principles (545 kB) voor plastic recycling gepubliceerd. FRONTLINE heeft de film Plastic Wars uitgebracht. De moeite van het kijken waard!

Plastics
In een nieuw rapport (1,42 MB) waarschuwen de European Academies of Science (EASAC) dat de huidige inspanningen om het plasticprobleem op te lossen ondoeltreffend en misleidend zijn. Het Plastic Leak Project, geleid door Quantis en EA, heeft een methodologie vrijgegeven om evaluaties uit te voeren. U kunt deze downloaden na het invullen van uw gegevens.

Microplastics
Universiteit Utrecht onderzoekers hebben 26 soorten microplastics en -rubbers in NL rivieren gevonden. Een artikel (4,64 MB) is gepubliceerd in Water Research. Volgens een studie van de Washington State University, eveneens gepubliceerd in Water Research (abstract), drinken we waarschijnlijk een paar gram plastic per maand. Uit University of Newcastle onderzoek is gebleken dat het openen van plastic verpakkingen kleine microplastics oplevert die we kunnen consumeren. Een artikel (1,55 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Nature Scientific Reports. University of Florida onderzoek toont aan dat zeeschildpadden plastic kunnen verwarren met voedsel, niet alleen door de manier waarop het eruit ziet, maar ook door hoe het ruikt. Uit Duke University onderzoek, gepubliceerd (4,37 MB) in PLOS ONE, blijkt dat blootstelling aan microplastics cellulaire veranderingen bij vissen veroorzaakt en het endocriene systeem kan verstoren. Een nieuw project, onder leiding van Queen Mary University of London, moet plastic hotspots in het Kanaal voorkomen. Het JRC is een studie gestart om de methoden voor het meten van microplastics in water te harmoniseren.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.