Milieu en duurzaamheid - april 2019

25 april 2019

Bevordering van de recycling van verpakkingsafval
Een nieuwe non-profit organisatie genaamd Chemical Recycling Europe (ChemRecEurope) is gelanceerd. In april publiceerden zij hun eerste Position Paper. Attero heeft nieuwe Polymeren Recycling Plant (PRP) geopend om jaarlijks 24.000 ton post-consumer folie verpakkingsafval te recyclen tot een regranulaat van zo’n hoge kwaliteit dat er nieuwe folieproducten van gemaakt kunnen worden. Een subsidie van de Walmart Foundation aan de University of Georgia zal onderzoekers helpen begrijpen hoe meerlaagse plastic verpakkingen degraderen.

Recyclingvriendelijke verpakkingen
Onder druk van consumenten en overheden gaan merkhouders meer recyclingvriendelijke verpakkingen gebruiken. In een recent artikel identificeert Smithers Pira 5 trends die de markt een impuls geven. Om bedrijven te helpen, heeft kenniscentrum Afval Circulair een Engelse versie van de Inspiratiegids circulair ontwerpen (5,98 MB) gepubliceerd.

Microplastics
PE, PP en PS zijn de meest voorkomende microplastics in de mediterrane kustwateren, zo blijkt uit een studie van de University of Barcelona, gepubliceerd in Marine Pollution Bulletin. Ondertussen hebben wetenschappers van de University of York in kaart gebracht hoe tegen 2030 meer dan een derde van de oceanen in de wereld kan worden beschermd.
Volgens een WUR studie naar bestaande onderzoeken worden microplastics vaak aangetroffen in zoet water maar is 92% van deze onderzoeken niet volledig betrouwbaar. De studie (1,24 MB) is gepubliceerd in Water Research. In een rapport van Earthwatch en Plastic Oceans UK worden de 10 belangrijkste soorten plastic geïdentificeerd die de meren en rivieren in de EU vervuilen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw e-mailadres. Het nieuwe wereldwijde 100 Plastic Rivers Project, geleid door de University of Birmingham, heeft tot doel beter inzicht te krijgen in de manier waarop plastic in rivieren wordt getransporteerd en getransformeerd voordat het de oceanen bereikt.
ZonMw heeft onlangs het startschot gegeven voor 15 onderzoeksprojecten naar de effecten van micro- en nanoplastics op de gezondheid van de mens.

Regelgeving en resultaten in de wereld
Australië:
APCO heeft een rapport (2,39 MB) uitgebracht waarin de huidige stand van zaken van post-consumer verpakkingen in kaart wordt gebracht. België: Fost Plus heeft de nieuwe blauwe zak geïntroduceerd. In de PMD-zak mochten tot nu toe alleen plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. De nieuwe zak wordt geleidelijk aan ingevoerd. EU: Op 27 maart heeft het Parlement nieuwe wetgeving goedgekeurd die bepaalde kunststof producten voor eenmalig gebruik verbiedt. De EC heeft verklaard deze goedkeuring toe te juichen. In een Eunomia COWI rapport (4,16 MB), gepubliceerd door de EC, worden de kosten voor de EU van het niet implementeren van de milieuwetgeving in 2018 geschat op ongeveer €55 miljard. India: De regering heeft de invoer van plastic afval in het land verboden. NL: Op 4 april heeft de voorzitter van Papierenkarton.nl het Materiaal Verduurzamingsplan Papier en Karton (2,94 MB) op de Empack gepresenteerd. Een week later vond in de Tweede Kamer een algemeen overleg plaats over de circulaire economie. Het conceptverslag (111 kB) is gepubliceerd. Slowakije: De regering heeft ontwerpregelgeving naar de EC gestuurd betreffende de invoering van een statiegeldsysteem voor plastic en metalen eenmalige drankverpakkingen. VK: De regering is een raadpleging naar plastic voedsel- en drankverpakkingen gestart om na te gaan welke vooruitgang is geboekt bij de ontwikkeling en het gebruik van milieuvriendelijkere alternatieven en hoe deze presteren.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.