Materialen en technologieën - september 2019

26 september 2019

Hygiënische bierdoppen dankzij Fraunhofer technologie
UV-licht inactiveert ziektekiemen in drinkwater. Tot nu toe was het desinfectieproces afhankelijk van kwikdamplampen, die licht uitstralen in het UV-spectrum. Kwik is echter een zwaar metaal dat de menselijke gezondheid en het milieu aantast. Wetenschappers van Fraunhofer onderzoeken een groener en efficiënter alternatief, dat gebruik maakt van UV-LED's om bacterieel DNA te vernietigen. De technologie is ook geschikt voor het desinfecteren van brouwwater en voor het desinfecteren van de doppen van flessen bier, frisdrank en mineraalwater tijdens het vulproces.

LignoCOST: benutten van het potentieel van lignine
Lignine heeft als natuurlijke lijmstof veel potentie voor tal van toepassingen. Tot nu toe worden de industriële mogelijkheden nog niet optimaal benut. LignoCOST, een EU netwerk gecoördineerd door Wageningen Food & Biobased Research, moet daar verandering in brengen. Lignine geeft als lijmstof stevigheid aan bomen, grassen en stro. De stof komt vrij bij de pulp- en papierproductie en wordt nu vooral als brandstof gebruikt. Lignine kan echter voor de industrie van veel grotere waarde zijn. Zo heeft de stof interessante aromatische en polymeereigenschappen. Het werkt ook bijvoorbeeld UV-stabiliserend en heeft een antimicrobiële werking.

Biomaterialen en coatings
Een nieuwe, door ARS ontwikkelde, op zetmeel gebaseerde coating maakt papier waterbestendig.
Onderzoekers van Aalto University en VTT hebben een nieuw biobased materiaal gecreëerd door het verlijmen van houtcellulosevezels en het zijdeproteïne in spinnenwebben. Het resultaat is een zeer stevig en veerkrachtig materiaal dat in de toekomst kan worden gebruikt als mogelijke vervanger voor kunststof, als onderdeel van biobased composieten en in medische toepassingen, chirurgische vezels, de textielindustrie en verpakkingen. Een artikel (7,58 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Science Advances.
University of Sussex studente Lucy Hughes is dit jaar uitgeroepen tot de Britse nationale James Dyson Award winnaar. Ze gebruikte visafval om MarinaTex te maken, een doorschijnend en flexibel plaatmateriaal dat gebruikt kan worden in een breed scala aan eenmalige verpakkingen, waaronder sandwichverpakkingen en tissueboxen.
In het kader van haar doctoraalopdracht aan de TU Twente heeft Lisanne de Weert op 5 september een voordracht gehouden getiteld ‘Plastic food packaging: pollution or preservation?’. Voorzitter van de examencommissie was professor Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

Nieuwe ontdekking kan afvangen en gebruiken van kooldioxide verder bevorderen
Veel wetenschappers bestuderen het gebruik van overtollige kooldioxide in plaats van fossiele brandstoffen, om chemicaliën te synthetiseren die gebruikt worden om alledaagse producten te maken, van kunststoffen tot farmaceutische producten. Onderzoekers van de University of Delaware hebben nu een nieuwe ontdekking gedaan die het afvangen en gebruiken verder kan bevorderen. Een artikel over het onderzoek is gepubliceerd in Nature Chemistry (abstract).

Weekoverzicht kunststofprijzen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.