Materialen en technologieën - juni 2019

27 juni 2019

Is mijn voedsel nog vers? – sensoren en indicatoren
Imperial College London onderzoekers hebben goedkope, smartphone-gekoppelde sensoren voor vlees- en visverpakkingen ontwikkeld. Bekend als PEGS (paper-based electrical gas sensors), detecteren ze bederfveroorzakende gassen zoals ammoniak en trimethylamine. De onderzoekers zeggen dat de sensoren op termijn de houdbaarheidsdatum zouden kunnen vervangen - een minder betrouwbare indicator voor versheid en eetbaarheid. Een artikel (3,41 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in ACS Sensors.
Wetenschappers van Cornell University ontwerpen de melkpak van de toekomst. De melkpakken zullen waarschijnlijk een QR-code hebben die specifieke informatie over de melk biedt zoals herkomst en een aparte indicator die de temperatuur van het pak en de tijd registreert. Retailers en consumenten zouden zowel de QR-code als de indicator kunnen scannen; een app zou dan snel kunnen berekenen hoelang de melk nog goed is.

Verpakkingen op basis van voedselresten
Nieuwe technologie ontwikkeld door onderzoekers van de University of Waterloo gebruikt natuurlijke vergisting van voedselresten om een biologisch afbreekbare chemische stof te produceren die kan worden geraffineerd als een energiebron. De chemische stof kan ook worden gebruikt ter vervanging van chemicaliën op basis van aardolie in een groot aantal producten, waaronder geneesmiddelen en plastic verpakkingen. Een artikel (samenvatting) over het onderzoek is gepubliceerd in Bioresource Technology.
Bio-Peel, een nieuw materiaal ontworpen door Brunel University London student Denny Handley, mengt sinaasappelschillen met andere biologisch afbreekbare producten tot een nieuw verpakkingsmateriaal dat sterk, kneedbaar en milieuvriendelijk is.

Inzichten in controversieel onderzoek naar biodegradeerbare draagtassen en meer
In de Mei MOU hebben wij gemeld dat onderzoekers van de University of Plymouth ontdekten dat bepaalde biologisch afbreekbare plastic tassen nog steeds boodschappen kunnen dragen na 3 jaar in de natuur gelegen te hebben. We hebben er ook bij vermeld dat het onderzoek tot nogal wat controverse heeft geleid. Packaging Europe heeft François de Bie van European Bioplastics en Professor Richard Thompson van de University of Plymouth uitgenodigd hun inzichten te geven ten aanzien van het onderzoek en de conclusies. ACS meldt dat Purdue University onderzoek laat zien dat PFAS uit composteerbare voedselcontainers in compost kunnen lekken. Neste en LyondellBasell hebben aangekondigd dat ze op commerciële schaal biobased plastic uit hernieuwbare materialen gaan produceren.

Ontwikkelingen in foodverpakkingen
Onderzoekers van Oxford University hebben een barrièrecoating op basis van nanosheets ontwikkeld als alternatief voor de gemetalliseerde folie die gebruikt wordt in verpakkingen voor food zoals chips of snoep. De coating is recyclebaar, niet giftig en zeer efficiënt in het voorkómen dat zuurstof en waterdamp in het voedsel terechtkomen. Een artikel (1,52 MB) is gepubliceerd in Nature Communications. Een productieproces, ontwikkeld door onderzoekers van Purdue University om de verpakking van levensmiddelen te verbeteren en producten langer vers te houden, heeft tijdens de technische conferentie PaperCon 2019 de hoogste onderscheiding gekregen. Meer informatie over het onderzoek vindt u hier.

Weekoverzicht kunststofprijzen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.