Materialen en technologieen – september 2023

03 oktober 2023

Natuurlijke bronnen gebruiken om verpakkingsmaterialen te maken
Wetenschappers van Sainsbury Laboratory hebben de omzetting van hout in biomassa verbeterd door het natuurlijke polymeer callose toe te voegen, waardoor bomen poreuzer worden. Met callose verrijkt hout is gemakkelijker om te zetten in suikers en bio-ethanol. Het kan de verpakkingsindustrie helpen door biomassa beter te deconstrueren voor verpakkingsmaterialen en geavanceerde biomaterialen zoals cellulose nanofibrillen. De studie (15,50 MB) is gepubliceerd in Nature Plants.
Onderzoekers van de KU Leuven hebben een veilig, duurzaam en bio-based alternatief ontwikkeld voor BPA, dat vaak wordt gebruikt in plastic. Deze vervanger, gemaakt van lignine, behoudt de sterkte en hittebestendige eigenschappen van BPA terwijl het de hormonale activiteit vermindert. Het biedt een potentiële oplossing voor de verpakkingsindustrie om veilige en milieuvriendelijke producten te maken. Terwijl het zich nog in de laboratoriumfase bevindt, is de verdere ontwikkeling erop gericht om te voldoen aan de grote behoefte aan BPA-alternatieven nu de wettelijke beperkingen op bisfenolen toenemen. Het onderzoek (2,96 MB) is gepubliceerd in Nature Sustainability.

Milieuvriendelijke lijmen
Scheikundigen van Purdue Universiteit hebben een duurzaam lijmsysteem ontwikkeld dat is geïnspireerd door de natuur. Hun lijm, gemaakt van ingrediënten zoals geëpoxideerde sojaolie, is kosteffectief, sterk en milieuvriendelijk. Deze innovatie kan significante implicaties hebben voor de verpakkingsindustrie, omdat het een alternatief biedt voor traditionele lijmen en de recyclebaarheid bevordert. Het onderzoek (12,87 MB) is gepubliceerd in Nature.
Wetenschappers van de Universiteit van Surrey hebben afbreekbare polymeren ontwikkeld die een chemische toevoeging bevatten, thionolacton, dat lijmresten oplost die achterblijven op recyclebare materialen zoals glas en karton. Deze innovatie pakt problemen aan in de recyclingindustrie, verbetert de productkwaliteit, voorkomt schade aan recyclingmachines en vermindert verstoppingen van watersystemen. De studie (5,97 MB) is gepubliceerd in Angewandte Chemie.

Ontwikkeling in technologie
Onderzoekers van de University of Bayreuth en het Georgia Institute of Technology hebben een digitaal systeem genaamd "polyBERT" ontwikkeld dat de chemische taal van polymeren analyseert. Het systeem kan theoretisch mogelijke polymeren identificeren, benoemen en genereren en kent numerieke "vingerafdrukken" toe om hun structuren weer te geven. De eigenschappen kunnen snel en nauwkeurig worden voorspeld, wat een revolutie kan betekenen voor het ontwerp, de synthese en de toepassingen van ongeveer 100 miljoen polymeren. De technologie wordt gepresenteerd in een paper (1,56 MB) in Nature communications.
Case Western Reserve University leidt de ontwikkeling van een "slim verpakkingssysteem" om voedselzendingen te monitoren, waardoor mogelijk verspilling wordt tegengegaan en leveringsketens worden verbeterd. Deze innovatie zou een revolutie teweeg kunnen brengen in de verpakkingsindustrie door de voedselkwaliteit te verbeteren, bederf te verminderen en kosteneffectieve oplossingen te bieden. Het onderzoek (5,10 MB) is gepubliceerd in Nano Energy.
In een recent artikel, geeft Aimplas een update van de voortgang van het BioICEP project. Het project richt zich op drie technologieën die de afbraak van kunststoffen versnellen en vergroten. De drie opeenvolgende depolymerisatieprocessen zijn: chemische desintegratie, biokatalytische afbraak en microbiële consortia. De producten van het laatste proces zullen worden gebruikt voor de synthese van nieuwe polymeren die de circulariteit van kunststoffen verbeteren. Het project heeft naast Aimplas 13 deelnemende partners.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.