Materialen en technologieen – september 2020

28 september 2020

Slimme kartonnen verpakkingen
Purdue University onderzoekers hebben een eenvoudig drukproces ontwikkeld dat papieren of kartonnen verpakkingen in gebruiksvriendelijke mens-machine-interfaces kan veranderen. De technologie is compatibel met conventionele grootschalige drukprocessen en kan gemakkelijk worden geïmplementeerd om ‘slimme’ verpakkingen te verkrijgen. Een artikel over het onderzoek is gepubliceerd in Nano Energy (abstract).

Gerecycleerde plastic als grondstof
Uit onderzoek (samenvatting, 213 kB) van WUR blijkt dat de materiaaleigenschappen van PET-flessen worden beïnvloed door de kwaliteit van rPET. Een slechte kwaliteit heeft een onevenredig grote invloed. Daarnaast lijken er grenzen te zijn aan de verhoudingen rPET ten opzichte van virgin. Drie artikelen over het onderzoek, gepubliceerd in Packaging Technology and Science, vindt u in een FPF nieuwsbericht. Ander onderzoek (9,65 MB) van WUR laat zien dat gerecyclede kunststoffolie een geurtje heeft, ongeacht de scheidingsmethode van het afval. LyondellBasell meldt de opstart van zijn MoReTec moleculaire recyclingfaciliteit in Italië. De MoReTec-technologie heeft tot doel post-consumer plasticafval terug te brengen in zijn moleculaire vorm voor gebruik als grondstof voor foodverpakkingen bijvoorbeeld.

Meerlaagse plastic folies
TNO meldt dat PACK-CE projectpartners met meerlaagse folies met lagen van dezelfde polymeersoort hebben geëxperimenteerd. Zij ontdekten dat ze gebruikt kunnen worden voor veel producten, maar ze laten wel wat meer zuurstof door.
In het kader van haar doctoraalopdracht aan de Universiteit Twente heeft Femke de Gooijer op 26 augustus 2020 een voordracht gehouden getiteld ‘Reducing curvature within multilayer film pouches by studying machine-material interaction’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

Bioplastics
AIMPLAS meldt de resultaten van het eerste jaar van het BIOnTop project, inclusief een aantal publicaties. Het project heeft tot doel nieuwe, competitieve, recycleerbare verpakkingen te ontwikkelen die ontworpen zijn om mechanisch gerecycled te worden, die zowel industrieel als thuis composteerbaar zijn, of die geschikt zijn voor anaerobe vergisting.
FPF meldt dat onderzoekers van Politecnico di Milano in een artikel (1,04 MB) in Biotechnology Advances de huidig beschikbare productiemethoden voor PHA-bioplastics bespreken.

Digitaal bedrukken voor etiketten en verpakkingen
Packaging World heeft een online bijlage gepubliceerd over digitaal bedrukken.

Nanomaterialen in voedselverpakkingen
In een artikel (1,7 MB), gepubliceerd in Nanomaterials, bespreken onderzoekers van de Università degli Studi di Milano de huidige vooruitgang en uitdagingen in de productie van voedselverpakkingen op basis van nanocellulose. Integral University onderzoekers bespreken hetzelfde onderwerp in een artikel (1,06 MB) gepubliceerd in het Journal of Inorganic and Organometallic Polymers and Materials.

Prijzen voor kunststof
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.