Materialen en technologieen – oktober 2023

31 oktober 2023

Bio-based polymeren
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een voorspellend model ontwikkeld voor de efficiënte fractionering van lignine, een natuurlijk polymeer uit bronnen zoals houtachtige biomassa en stro. Dit model helpt bij het isoleren van specifieke ligninefracties met de gewenste chemische eigenschappen, die waardevol kunnen zijn voor het maken van bio-based verpakkingsmaterialen en andere chemicaliën of brandstoffen. Hoewel het model potentiële toepassingen heeft in de verpakkingsindustrie, zal het gebruik van lignine in verpakkingen afhangen van verdere ontwikkelingen en validatie in de toekomst. De studie (969 kB) is gepubliceerd in Green Chemistry.
Een onderzoek van South Dakota State University toont aan dat koffiedik veelbelovend is als duurzaam alternatief voor plastic verpakkingen. Ze zetten lignocellulosevezels uit koffiedik om in biodegradeerbare folies met een hoge treksterkte. De resulterende folies zijn in staat om binnen 45 dagen biologisch af te breken en hebben naast de hoge treksterkte nog andere unieke voordelige eigenschappen. Het onderzoek (5,16 MB) is gepubliceerd in het International Journal of Biological Macromolecules.

Prestaties van PLA
Wetenschappers van Michigan State University hebben onderzocht hoe temperatuur en kristalliniteit de hydrolysekinetiek van PLA beïnvloeden met behulp van een driefasen-model. Dit onderzoek biedt inzicht in het degradatiegedrag van PLA, wat waardevol is voor het voorspellen van de werking van PLA in verschillende verpakkingstoepassingen en aan het einde van de levensduur. De studie (6,32 MB) is gepubliceerd in Polymer Degradation and Stability.
Onderzoekers van het National Research and Innovation Agency bestudeerden het gebruik van citronella-olie en zijn fracties (rhodinol, citronellal en limoneen) in PLA-verpakkingen om bacteriegroei op vers en verwerkt vlees te remmen. Uit het onderzoek bleek dat folies met 10% rhodinol en limoneen de bacteriegroei effectief remden, met biodegradeerbaarheid die werd waargenomen in een testperiode van 30 dagen. Deze bevindingen suggereren het potentieel van PLA-folies met citronella om de voedselveiligheid te verbeteren en microbiële besmetting in vleesproducten te verminderen. De studie (1,15 MB) is gepubliceerd in de AIP Conference Proceedings.

Onderzoek naar duurzame verpakkingsmaterialen
De LUT Universiteit en VTT werken samen met 34 industriële partners in het Films for Future (F3) project om op cellulose gebaseerde alternatieven te ontwikkelen voor plastic folies in verpakkingen. Deze bio-based, biodegradeerbare folies kunnen recycling vereenvoudigen, afval minimaliseren en voldoen aan de EU-richtlijnen voor duurzame verpakkingen. Het project heeft als doel milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen te creëren voor een circulaire economie en tegelijkertijd nieuwe zakelijke kansen te creëren voor Finse bedrijven.
Wetenschappers van de Universiteit van Queensland ontwikkelen kunststoffen die afbreekbaar zijn in zeewater om zeevervuiling tegen te gaan. Met behulp van geavanceerde polymerisatietechnieken willen ze betaalbare en milieuvriendelijke kunststoffen maken die traditionele kunststoffen kunnen vervangen, de plasticvervuiling in oceanen verminderen en ten goede komen aan ecosystemen. De samenwerking tussen de universiteit en het Changchun Institute of Applications Chemistry heeft $125.000 subsidie gekregen om het werk de komende twee jaar te versnellen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.