Materialen en technologieen – oktober 2020

02 november 2020

Sensor voor voedingsmiddelen
MIT-onderzoekers hebben een klittenbandachtige sensor ontworpen, gemaakt van zijden micronaalden, die door plastic verpakkingen heen voedsel bemonstert op bederf en bacteriële besmetting. Een artikel (abstract) is gepubliceerd in Advanced Functional Materials.

Bio-based plastics
EEA heeft een briefing gepubliceerd getiteld ‘Biodegradable and compostable plastics - challenges and opportunities.’ U kunt het downloaden na het invullen van uw e-mailadres.
BSI heeft ‘PAS 9017 Plastics – Biodegradation of polyolefins in an open-air terrestrial environment– Specification’ gepubliceerd. Volgens PackagingNews is het niet onomstreden.
In een artikel (3,26 MB) gepubliceerd in Polymers geven University of Catania onderzoekers een overzicht van recente ontwikkelingen in bio-based polymeren.
Vijf waterschappen, STOWA, Paques en HVC hebben een overeenkomst gesloten om in Dordrecht een proeffabriek te bouwen voor de productie van PHBV, een bioplastic gemaakt uit organische afvalstromen zoals zuiveringsslib, industrieel afvalwater en voedselresten.

Bio-based verpakkingsoplossingen
Fraunhofer-onderzoekers werken aan verpakkingen op basis van PLA met bio-based zuurstof- en waterdampbarrières die geschikt zijn voor gevoelige voedingsmiddelen. Fraunhofer-onderzoekers werken ook aan verpakkingen op basis van PHA voor cosmetica. PHA wordt. geproduceerd uit micro-organismen.
De University of Maine werkt samen met Poland Spring en het moederbedrijf Nestlé Waters North America aan de ontwikkeling van bio-based verpakkingen voor Poland Spring producten.
In het kader van zijn doctoraalopdracht aan de TU Twente heeft Mart Grefte op 30 september 2020 een voordracht gehouden getiteld ‘Towards a fully bio-based and compostable infant milk powder packaging.’ Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

Invriessnelheid van food in massief karton en golfkarton
In opdracht van Smart Packaging Solutions heeft IBE-BVI onderzoek (samenvatting, 679 kB) gedaan naar de invriessnelheid van kip in massief kartonnen en golfkartonnen verpakkingen. Hieruit blijkt dat de gemiddelde tijd die nodig is om -3° C te bereiken (vanaf circa 5° C) bij massief karton ongeveer 35% korter is dan bij golfkarton.

Kunststof verpakkingen
In augustus 2019 is de Duitse versie van DIN SPEC 6124:2019-08 gepubliceerd om de drukkwaliteit van primaire verpakkingen van kunststoffolie en folielaminaat te beoordelen. Sinds kort is de Engelse versie te downloaden na registratie.
CITEO (in het Frans) meldt dat 9 bedrijven ConsortiumPS hebben opgericht met als doel PS circulair te maken voor foodverpakkingen in Frankrijk. Op dit moment worden de meeste PS verpakkingen geëxporteerd en wordt de gerecycleerde PS niet hergebruikt in foodverpakkingen.
In een artikel (1,21 MB) gepubliceerd in Coatings, geven University Politechnica of Bucharest onderzoekers een overzicht van de nanotechnologie voor slimme voedselverpakkingen.

Prijzen voor kunststof
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.