Materialen en technologieën - oktober 2019

01 november 2019

Polystyreen, grafeen en chemisch gerecyclede kunststoffen
Onderzoekers van het Woods Hole Oceanographic Institution hebben ontdekt dat polystyreen bij blootstelling aan zonlicht in decennia of eeuwen kan afbreken, in plaats van duizenden jaren zoals eerder werd gedacht. De studie (1,32 MB) is gepubliceerd in Environmental Science and Technology Letters.
In het kader van het ChemCycling-project ontwikkelt BASF samen met diverse klanten producten op basis van chemisch gerecyclede kunststoffen. Op een K 2019 persconferentie presenteerden 4 partners de eerste prototypes, inclusief toepassingen voor verpakkingen.
De Graphene Flagship verwacht op korte termijn applicaties in de materiaalsector voor op grafleen gebaseerde inkten, composieten en coatings onder meer in foodverpakkingen.

Polyurethaan gemaakt van CO2 en biologisch afbreekbare folie op basis van zetmeel
ScienceDaily meldt dat Kyoto University onderzoekers een nieuw materiaal hebben ontwikkeld dat selectief kooldioxide (CO2) moleculen kan afvangen en efficiënt kan omzetten in bruikbaar organisch materiaal. Het materiaal kan worden gebruikt om polyurethaan te maken, een materiaal met een grote verscheidenheid aan toepassingen, waaronder verpakkingen.
Onderzoekers van Shahid Sadoughi University of Medical Sciences and Health Services hebben de toepassing van eetbare en biologisch afbreekbare zetmeelfolie in foodverpakkingen bestudeerd. Een artikel is gepubliceerd in Current Research in Nutrition and Food Science.

Voedselverpakkingen
Wetenschappers van Washington State University hebben een manier ontwikkeld om de houdbaarheid van kant-en-klare macaroni met kaas te verdrievoudigen. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Food and Bioprocess Technology. Aan het Tasmanian Institute of Agriculture heeft promovenda Michelle Mendoza-Enano verschillende soorten verpakkingen en verwerkingsmethoden voor vers-gesneden watermeloen getest. Een artikel (213 kB) over haar onderzoek is gepubliceerd in Data in Brief. Voor MEATCON2019 publiceerden onderzoekers van het Institute of Meat Hygiene and Technology in Servië een artikel (207 kB) met recente bevindingen over verpakkingssystemen en bederf van pluimveevlees. Andere onderzoekers van hetzelfde instituut publiceerden een overzichtsartikel (217 kB) over de belangrijkste aspecten van gasverpakkingen voor voedsel (MAP).

Informatie over voedsel
WUR heeft Hans-Gerd Janssen benoemd tot buitengewoon hoogleraar in het herkennen van geurstoffen in voedsel. Hij wil o.a. sensoren ontwikkelen die kunnen ‘herkennen’ of voedsel vers of bedorven is.
Label Says Ltd heeft, in samenwerking met de University of Sunderland, een eetbare geprinte inktcode ontwikkeld die direct op allerlei soorten voedsel kan worden aangebracht. De informatie is toegankelijk wanneer een product wordt gescand door een app, waarmee een volledig augmented reality ervaring ontstaat.

Prijzen voor (gerecycled) kunststof
EVMI meldt dat volgens een analyse van S&P Global de vraag naar bijvoorbeeld gerecycled PET binnenkort onder druk kan komen te staan. De prijzen voor virgin plastic zijn namelijk flink gedaald in de afgelopen maanden.
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.

 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411