Materialen en technologieen – november 2023

05 december 2023

Nanodeeltjes gebruiken voor de verpakkingsindustrie
In een project van NCU in Toruń, gebruikten onderzoekers groene synthese om zilveren nanodeeltjes te produceren, die toepassingen hebben in verschillende industrieën. Deze nanodeeltjes vertonen een hoge antimicrobiële activiteit, waardoor ze waardevol zijn voor het maken van folies met gunstige eigenschappen. In de voedselindustrie bijvoorbeeld bestrijden deze nanodeeltjes ziekteverwekkers zoals salmonella, waardoor de houdbaarheid van voedsel wordt verlengd. De studie (4,24 MB) is gepubliceerd in Frontiers in Bioengineering and Biotechnology.
Er zijn tal van andere onderzoeken naar het gebruik van nanodeeltjes in de verpakkingsindustrie om de antimicrobiële activiteit te verbeteren. Bijvoorbeeld Tanta University-onderzoek (1,50 MB), gepubliceerd in Polymer Testing, betreffende de synthese van zilver- en seleniumnanodeeltjes om nanocomposietfolies te maken. In een andere studie (2,41 MB), gepubliceerd in het International Journal of Biological Macromolecules, ontwikkelden University of Milan-onderzoekers een verpakkingsfolie op basis van zetmeel met nanodeeltjes. In een Isfahan University of Technology studie (1,38 MB) gepubliceerd in het Journal of Food Measurement and Characterisation werden UV-blokkerende actieve verpakkingsfolies gemaakt met behulp van een geoxideerde nanocellulosefolies.

Van visafval tot biopolymeren
Onderzoekers van de Nationale Universiteit van Colombia (in het Spaans) boeken vooruitgang in de ontwikkeling van biopolymeren zoals PHA. Met bacteriën zetten ze voedingsstoffen uit visafval, zoals ingewanden en schubben, om in PHA bij 30oC. Door deze lage temperatuur is het proces op industriële schaal gunstig voor de energiekosten.
AIMPLAS ontwikkelt barrièrecoatings uit visgelatine en visnetten voor voedsel- en cosmeticaverpakkingen. Dit EcoeFISHent-project is gericht op het bevorderen van een circulaire economie in de visindustrie door het verkrijgen van bioactieve stoffen uit visreststromen. Het initiatief richt zich ook op het recyclen van visnetten en het creëren van hoogwaardige producten terwijl het mariene milieu wordt beschermd. Er zijn 34 partners uit 7 landen bij betrokken en het wordt gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de EU.

Ontwikkelingen in recycling van verpakkingen
Polymeerwetenschappers van Colorado State University hebben een methode ontwikkeld voor het produceren en afbreken van polymeren om gemakkelijker recyclebare kunststoffen te maken. Ze ontwikkelden polymeren die polyolefinen nabootsen, een van de meest voorkomende soorten plastic. Hun innovatieve aanpak bestond uit het meerdere keren met elkaar verbinden van twee verschillende polymeren om een multiblokpolymeer te maken dat chemisch gerecycled kan worden. De methode heeft het potentieel om de diversiteit aan kunststoffen die in producten worden gebruikt te verminderen en kunststofrecycling efficiënter te maken. Het onderzoeksartikel (819 kB) is gepubliceerd in Science.

Alternatieve technologie voor rigide plastic verpakkingen
Het Finse VTT Technical Research Centre heeft baanbrekende resultaten behaald in een onderzoek op pilotschaal, waarbij schuimvormingstechnologie werd gebruikt om zeer rekbare vliezen op basis van cellulose te maken met een rekbaarheid tot 30% voor rigide verpakkingen. Deze innovatie maakt de productie van duurzame 3D-verpakkingsoplossingen mogelijk, biedt een alternatief voor traditionele kunststoffen en voldoet aan de SUP-verordening van de EU. De technologie kan worden geïntegreerd in bestaande verpakkingslijnen, waardoor het voor merken betaalbaar en gemakkelijk wordt om het product te gebruiken als een duurzaam alternatief voor plastic verpakkingen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.