Materialen en technologieen – november 2020

01 december 2020

Bioplastics
University of Toronto onderzoekers hebben aangetoond dat boomschorsextracten gebruikt kunnen worden om een BPA-vrije epoxyhars te maken. Fraunhofer-onderzoekers werken samen met 11 andere partners in het HyperBioCoat project om de eigenschappen van bioplastics te verbeteren. Zij willen een bio-based, biologisch afbreekbare coating ontwikkelen voor rigide en flexibele verpakkingen. ScienceDaily meldt dat Northeastern University onderzoekers serviesgoed hebben ontworpen van suikerriet en bamboe dat niet inboet aan gemak of functionaliteit en een alternatief zou kunnen zijn voor plastic wegwerpcontainers. Een artikel (abstract) is gepubliceerd in Matter.
University of Ioannina onderzoek (193 kB) naar het gebruik van alginaten (biopolymeren uit algen) in foodverpakkingen is gepubliceerd in Foods. In een ander artikel (2,8 MB) gepubliceerd in Foods, geven University Politechnica of Bucharest onderzoekers een overzicht van trends en perspectieven voor biologisch afbreekbare antimicrobiële foodverpakkingen.

Oxo-degradeerbare plastics
REA en andere organisaties hebben in een brief de VK regering opgeroepen de verkoop van oxo-(bio)degradeerbare plastics te stoppen. Dit als reactie op de BSI publicatie van ‘PAS 9017 Plastics – Biodegradation of polyolefins in an open-air terrestrial environment– Specification.’

Nanomaterialen voor voedselverpakkingen
Lodz University of Technology onderzoek (1,84 MB) over bacteriële nanocellulose voor actieve en intelligente foodverpakkingen is gepubliceerd in Polymers. Een overzichtsartikel (1,73 MB) van University Islamabad-Lahore Campus onderzoekers over hernieuwbare cellulosische nanocomposieten voor foodverpakkingen is gepubliceerd in Environmental Chemistry Letters. In een artikel (1,99 MB) gepubliceerd in Nanomaterials, geven University of Minho onderzoekers een overzicht van nanocellulose bio-based composieten voor foodverpakkingen.

Actieve en intelligente verpakkingen
NTU Singapore onderzoekers hebben een 'elektronische neus' ontwikkeld om de versheid van vlees te beoordelen, die eenvoudig kan worden geïntegreerd in verpakkingsmateriaal. Een artikel (3,56 MB) is gepubliceerd in Advanced Materials. In een artikel (556 kB) gepubliceerd in Heliyon, bestuderen onderzoekers van de Rajamangala University of Technology Thanyaburi het effect van opslag van orchideeën onder gemodificeerde en gecontroleerde atmosfeer.

Koelmateriaal geïnspireerd door kamelenvacht
Geïnspireerd door kamelenvacht hebben onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology een tweelaags materiaal ontwikkeld dat voor langduriger koeling kan zorgen voor het vers houden van bederfelijke producten. Een artikel (2,78 MB) is gepubliceerd in Joule.

Zwakke plekken in verpakkingspapier
Graz University of Technology onderzoek (5,08 MB) naar identificatie van de zwakke plekken in verpakkingspapier is gepubliceerd in Cellulose.

Prijzen voor hout en kunststof
FEFPEB waarschuwt dat een krapper aanbod van hout op sommige markten de prijzen naar verwachting zal doen stijgen. In een gerelateerd artikel kijkt EPV naar de situatie in Nederland.
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.