Materialen en technologieen - november 2019

09 december 2019

Verpakkingen van visafval en verpakkingen van maïsafval
University of Sussex studente Lucy Hughes is uitgeroepen tot de winnaar van de internationale James Dyson Award 2019. Ze gebruikte visafval om MarinaTex te maken, een doorschijnend en flexibel plaatmateriaal dat gebruikt kan worden in een breed scala aan eenmalige verpakkingen.
Experts van Bangor University hebben een reeks voedselverpakkingen ontwikkeld uit gras in samenwerking met de UK supermarkt Waitrose. Nu werken ze samen met Makerere University, Oeganda om maïsafval (zogenaamde stoppels) te gebruiken om biologisch afbreekbare voedselverpakkingen te ontwikkelen.

Q&A over oxo-degradeerbare plastics
Wat zijn oxo-degradeerbare plastics? Zijn oxo-degradeerbare plastics bioplastics? Kun je met het gebruik van oxo-degradeerbare plastics ecologische doelen bereiken? Deze en andere vragen worden beantwoord in het document IK Questions and Answers (in het Engels en in het Duits, 215 kB). Het document is onlangs bijgewerkt door IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen (in het Duits).

Omzetten van CO2, water en hernieuwbare energie in ethyleen
Onderzoekers van de University of Toronto en Caltech hebben een nieuw en verbeterd systeem ontworpen voor het efficiënt omzetten van CO2, water en hernieuwbare energie in ethyleen onder neutrale omstandigheden. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Nature.

Nieuwe technologie voor de opslag van levende zeevruchten tijdens transport
Onderzoekers van het Technion–Israel Institute of Technology hebben nieuwe technologie ontwikkeld voor de opslag van levende zeevruchten tijdens transport. De technologie is gebaseerd op een fysiochemische benadering voor waterbehandeling.

Nieuw NL platform voor materialen en workshop circulaire waardeketens
TNO meldt de lancering van een nieuw NL platform voor materialen gelanceerd: Materialen.nl. Het doel van dit nationale platform is de bevordering van kennisuitwisseling, samenwerking en afstemming in het materialenonderzoeksveld.
Op 29 oktober hebben CEN and CENELEC een workshop georganiseerd om te onderzoeken hoe normalisatie de overgang naar een volledig functionerende circulaire economie kan ondersteunen. De workshop richtte zich op circulaire waardeketens voor kunststof, hout, beton en metaal. De presentaties zijn beschikbaar.

Prijzen voor kunststof
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
In een IHS Markit-presentatie en het daaruit voortvloeiende debat op de EU Plastics Caps and Closures Conference op 18 november 2019 werd een verzwakking van de markt voor virgin plastic beschreven, terwijl die van rPlastic groeit.


NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411