Materialen en technologieën - maart 2019

28 maart 2019

Aantal EU-patenten voor verpakkingsmateriaal sinds 2017 met 180 toegenomen
Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft aangekondigd dat het in 2018 meer dan 174.000 Europese patentaanvragen heeft ontvangen, een stijging van 4,6% en een recordhoogte. U kunt meer lezen in het online Jaarverslag 2018. Het Europees register bevat 2.184 octrooien met de zoekterm 'packaging material' (gezocht door NVC op 15 maart 2019). Dit is een toename van 180 in een jaar tijd. Op 15 maart 2018 deed NVC hetzelfde onderzoek en dat resulteerde in 2.004 patenten.

Nieuw middel tegen namaak
Onderzoekers van de Singapore University of Technology and Design (SUTD) hebben een nieuw antivervalsingmiddel ontwikkeld, genaamd "holografische kleurenprints". SUTD's nieuwe optische middel ziet eruit als een typische kleurenprint onder wit omgevingslicht, maar bij laserbelichting (rood, groen of blauw) projecteert het tot drie verschillende beelden. Een artikel (6,56 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.

Frambozen verpakken in MAP
Frambozen behoren tot de meest kwetsbare vruchten ter wereld. De holle structuur van de bessen betekent dat ze met zorg moeten worden behandeld. Onderzoekers van het Tasmanian Institute of Agriculture (TIA) testen de kwaliteit van de bessen na 2 weken opslag in verschillende verpakkingen en onder verschillende atmosferische omstandigheden. Zij werken aan het bepalen van de meest gunstige samenstelling van de atmosfeer in de verpakking.

Verpakkingen op basis van fruitafval en verpakkingen op basis van lignine
Voor haar doctoraat aan de University of Borås bestudeerde Veronika Bátori het maken van wegwerpproducten of bioplastic films van fruitafval. In het proefschrift (4,77 MB) " Fruit wastes to biomaterials: Development of biofilms and 3D objects in a circular economy system", laat ze zien hoe ze dit heeft bestudeerd bij afval van appels en sinaasappels. Ze ziet potentieel in het maken van wegwerpartikelen zoals bijvoorbeeld mokken of borden als het gaat om 3D-objecten. Als het gaat om plastic folies, dan zouden deze gebruikt kunnen worden voor voedselverpakkingen of afvalzakken voor voedselafval.
Onderzoekers van de University of Wisconsin–Madison hebben een methode ontwikkeld om de bodembacteriën N. aromaticivorans in te zetten om van lignine een waardevoller product te maken. Lignine is een overvloedige bron - anders dan aardolie - van aromatische verbindingen, maar het grote en complexe ligninemolecuul is notoir moeilijk om efficiënt op te breken in bruikbare bestanddelen. In de loop van het verteringsproces zet de microbe de aromatische verbindingen om in PDC. Bio-ingenieurs in Japan hebben PDC gebruikt om een verscheidenheid aan materialen te maken die nuttig zijn voor consumentenproducten. Een artikel (1,60 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Green Chemistry.

Verschillende aspecten van het aseptisch verpakken van levensmiddelen
Bij het aseptisch verpakken gaat het zowel om de sterilisatie van het product als om de sterilisatie van de gebruikte materialen en verpakkingen. Onderzoekers van de Universiteit Politehnica Boekarest hebben een artikel (980 kB) gepubliceerd over de verschillende aspecten van het aseptisch verpakken van levensmiddelen. Het artikel is gepubliceerd in ACTA TECHNICA CORVINIENSIS - Bulletin of Engineering.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.