Materialen en technologieen – mei 2023

30 mei 2023

Bio-based materialen voor verpakkingstoepassingen
Chemici van Colorado State University hebben PHA's herontworpen om problemen op te lossen in verband met een gebrek aan hittebestendigheid, broosheid en niet gerealiseerde recyclebaarheid. De nieuwe structurele wijziging verbetert de thermische stabiliteit, zodat de PHA's smeltbaar, chemisch recyclebaar en mechanisch stevig zijn. De studie (1,46 MB) is gepubliceerd in Science.
Eetbaar verpakkingsmateriaal van eierschalen, EDGGY, is ontworpen door studenten van de Universiteit van Hohenheim. Het plantaardige plastic ziet eruit als normaal plastic, maar lost simpelweg op in heet water en de verpakking kan na gebruik worden opgegeten. EDGGY kreeg de prijs voor het meest innovatieve idee in de EIT Food Solutions: Reuse2Repack challenge van de Europese Unie.
Onderzoekers van het Instituut voor Agrochemie en Levensmiddelentechnologie in Spanje hebben Agaricus bisporus, paddenstoel, residuen gevaloriseerd om bio-based en biodegradeerbare folies te produceren. De folies vertonen goede mechanische en barrière-eigenschappen en vallen gemakkelijk uiteen onder composteringsomstandigheden. De studie (3,08 MB) is gepubliceerd in Food Hydrocolloids.
AIMPLAS neemt deel aan het Europese PRESERVE-project om de prestaties van bioplastics te verbeteren. In het kader van dit onderzoeksproject ontwikkelt AIMPLAS coatings op biologische basis met waterdampbarrière-eigenschappen en versterkte materialen met verbeterde mechanische eigenschappen, waarbij rekening wordt gehouden met de gehele levenscyclus, inclusief het afvalstadium.

Nanomaterialen
In een studie (1,68 MB), gepubliceerd in Food and Bioprocess Tecnology, hebben onderzoekers van het Indiase Instituut voor Technologie Roorkee halloysiet-nanotubes (HTN's) voor actieve voedselverpakkingen onder de loep genomen. HTN's zijn natuurlijk voorkomende nanomaterialen waarvan is aangetoond dat ze unieke eigenschappen bezitten, zoals thermische stabiliteit. De HTN's verbeteren de thermische en mechanische eigenschappen van verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen, maar de productiemethode moet worden geoptimaliseerd voor commercialisering.

Innovaties in papieren verpakkingen
In een studie geleid door onderzoekers van de Universiteit van Ljubljana werden met chitosan gecoate papieren verpakkingen getest om de stabiliteit te onderzoeken. De met chitosan gecoate papiermonsters vertoonden een gelijkmatiger oppervlak en betere barrière-eigenschappen. Daarom werd vastgesteld dat het materiaal veelbelovend is voor verpakkings-, druk- en wikkeltoepassingen. De studie (2,37 MB) is gepubliceerd in Coatings.
Onderzoekers van Penn State stellen een proces voor om duurzame papieren zakken te maken die door een alkalische behandeling chemisch kunnen worden afgebroken voor de productie van biobrandstof. Zij gebruiken getorrificeerd cellulosepapier met een verbeterde sterkte voor herhaald gebruik als verpakkingsmateriaal. De bevindingen (1,20 MB) zijn gepubliceerd in Resources, Conservation and Recycling.

Actieve verpakkingen
Een artikel (1,97 MB) gepubliceerd in Food Packaging and Shelf Life beschrijft de afgiftekinetiek van toegevoegde etherische olie in actieve verpakkingen. In de studie, geleid door onderzoekers van de Universidad Politécnica de Cartagena, werd ontdekt dat een potentiële verlenging van de houdbaarheid van het product wordt bereikt met het gebruik van de oliën in actieve verpakkingen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.