Materialen en technologieen – mei 2020

29 mei 2020

Verpakkingen van koffiedik, garnalenschelpen en weggegooid fruit
EurekAlert! meldt dat Yokohama National University onderzoek heeft aangetoond dat koffiedik veelbelovend is als houtvervanger bij de productie van cellulose-nanovezels. Deze nanovezels zijn de bouwstenen voor kunststofharsen die tot biologisch afbreekbare kunststofproducten kunnen worden omgezet. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Cellulose.
Wetenschappers van de Nanyang Technological University (NTU) hebben een milieuvriendelijke manier ontwikkeld om chitine te maken, door gebruik te maken van twee vormen van voedselafval - garnalenschelpen en weggegooid fruit - en deze te fermenteren. Het onderzoeksteam van de NTU heeft ook ontdekt dat ze het verder kunnen fermenteren tot chitosan. Het NTU-team onderzoekt nu manieren om chitosan te gebruiken om eerdere onderzoeksinnovaties te verbeteren, zoals voedselverpakkingen die zijn gemaakt met sojaresidu. Dit zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van een folie van cellulose met antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen. Een artikel (1,54 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in AMB Express.

AU Richtsnoer - Considerations for Compostable Plastic Packaging
De Australian Packaging Covenant Organisation (APCO) heeft een nieuwe richtsnoer (1,76 MB) gepubliceerd om bedrijven te helpen bij het maken van weloverwogen keuzes als het gaat om het gebruik van composteerbare verpakkingen.

Verlenging van de houdbaarheid van voedingsmiddelen
In de afgelopen jaren heeft EU-project YPACK (325 kB) een zeer dun "biopapier" ontwikkeld, gemaakt van PHBV dat wordt geproduceerd uit kaaswei en microcellulose uit amandelschalen (bijproducten van de industrie). Recente resultaten tonen dat het integreren van zinkoxide en oregano essentiële olie in het biopapier de houdbaarheid van voedingsmiddelen kan verlengen. Klik hier voor meer informatie over YPACK.
Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research WUR (103 kB) hebben een nieuw verpakkingsfolie ontwikkeld dat zich aanpast aan wisselende temperaturen. Groente en fruit blijven daardoor langer vers.

Tijd-temperatuur indicatoren geïnspireerd door biomimicry van vlindervleugels
Wetenschappers van de University of Surrey hebben zich laten inspireren door de biomimicry van vlindervleugels en pauwenveren om een innovatief opaalachtig materiaal te ontwikkelen dat de hoeksteen zou kunnen zijn van een volgende generatie slimme sensoren. Een van de mogelijke toepassingen vormen Tijd Temperatuur Indicatoren (TTI) voor intelligente verpakkingen. Een artikel (3,14 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Advanced Functional Materials.

Prijzen voor kunststof
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
NRK meldt de bekendmaking van Plastics Recyclers Europe (PRE) dat de EU kunststof recyclingindustrie de productie staakt vanwege de huidige Covid-19 pandemie. Het gebrek aan vraag door het sluiten van verwerkingsfabrieken, de recordlage prijzen voor primaire grondstoffen en de afgenomen wereldwijde activiteiten liggen hieraan ten grondslag.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.