Materialen en technologieën - mei 2019

29 mei 2019

Sensoren
Houdbaarheidsdata voor melk zouden tot het verleden kunnen gaan behoren met nieuwe sensortechnologie van wetenschappers van Washington State University. Zij hebben een sensor ontwikkeld die kan 'ruiken' of melk nog steeds goed is. De sensor bestaat uit chemisch gecoate nanodeeltjes die reageren op het gas dat door melk wordt geproduceerd en de bacteriële groei die wijst op bederf. De sensor komt niet in direct contact met de melk. De volgende stap is het ontwikkelen van een manier om visueel te laten zien hoe lang het nog duurt voordat een product bederft. Op dit moment geeft de sensor alleen aan of de melk goed of bedorven is. U kunt meer lezen in de samenvatting van een artikel gepubliceerd in Food Control.
Koekenpannen, pillenflesjes, yogamatten, koffiekopjes en talloze andere niet-elektronische objecten kunnen worden omgebouwd tot een netwerk van Internet of Things (IoT) sensoren met een nieuwe, op RFID-gebaseerde, technologie van de University of Michigan. Het systeem, genoemd IDAct, overbrugt het hiaat tussen de geschatte 14 miljard “slimme" elektronische apparaten die momenteel onderdeel uitmaken van het IoT en de honderden miljarden ‘non-smart’ dagelijkse voorwerpen die momenteel buiten beeld blijven.

Nieuwe recyclebare kunststof en meer
Onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory hebben een recyclebare kunststof ontworpen die, net als Lego, op moleculair niveau kan worden gedemonteerd in de samenstellende delen en vervolgens steeds opnieuw kan worden gemonteerd in een andere vorm, textuur en kleur zonder verlies van prestaties of kwaliteit. U kunt meer lezen over het nieuwe materiaal, poly(diketoenamine), of PDK, in de samenvatting van een artikel gepubliceerd in Nature Chemistry.
Onderzoekers van de University of Plymouth ontdekten dat biologisch afbreekbare plastic tassen nog steeds in staat zijn om boodschappen te dragen na 3 jaar in een natuurlijke omgeving. Meer over het onderzoek dat tot nogal wat controverse heeft geleid, kunt u lezen in de samenvatting van een artikel gepubliceerd in Environmental Science & Technology.
Onderzoekers van de University of Pisa bestudeerden het gebruik van bio-based en biologisch afbreekbare materialen voor cosmetica verpakkingen. Zij ontdekten dat er al innovatieve materialen zijn ontwikkeld die geschikt zijn voor de productie van cosmeticaverpakkingen, terwijl andere materialen met veelbelovende eigenschappen en perspectieven in ontwikkeling zijn. Een artikel (2,76 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Cosmetics.

NanoPack-project: verlenging van de houdbaarheid van verse producten
Betere producten leveren door de productie van verpakkingen voor een langere houdbaarheid en betere kwaliteit, is de hoofddoelstelling van het door de EU gefinancierde NanoPack Project. De actieve verpakkingsmaterialen worden momenteel getest en laten opmerkelijke resultaten zien. De houdbaarheid van kersen verpakt in NanoPack antimicrobiële folie met een lage concentratie van verschillende natuurlijke etherische oliën nam met 40% toe. Voor brood en banket waren de resultaten zelfs nog beter, met in sommige gevallen een verdubbeling van de houdbaarheid, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen.
Weekoverzicht kunststofprijzen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.