Materialen en technologieen – maart 2023

06 april 2023

Toevoeging van koper aan verpakkingen
Een Hainan University-studie (abstract) gepubliceerd in Food Science and Food Safety geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen in de toepassing van kopernanovullers voor bio-based verpakkingsfolies. De toevoeging van kopernanodeeltjes verbetert de folie-eigenschappen en verhoogt de functionele prestaties door verlenging van de houdbaarheid en verbetering van de voedselveiligheid.
Onderzoekers van verschillende universiteiten in Roemenië maakten voedselverpakkingen van koper en PLA. Zij stelden vast dat een verhoging van het kopergehalte leidt tot een verlaging van de transitietemperaturen van PLA, wat voordelig kan zijn voor bepaalde toepassingen. De studie (7,06 MB) is gepubliceerd in Materials.

Afval tot verpakking
Wetenschappers van de Universiteit van Zagreb hebben ontdekt dat secundaire groene verpakkingen en labels van gebruikte vezels kunnen worden bedrukt met het offsetdrukproces. Daarentegen is voor diepdruk een extra coating of vulstof in de papierstructuur nodig. De studie (4,39 MB) is gepubliceerd in Sustainability.
Onderzoekers van de Universiteit van Coimbra en CiTechCare bestudeerden de valorisatie van voedselresten voor eetbare folies en coatings. Deze producten bieden voordelen wat betreft biodegradeerbaarheid, antioxidante en antimicrobiële activiteit, en zelfs nutritionele voordelen. Er is echter meer onderzoek nodig om deze technologieën op te schalen tot een commercieel niveau. Het onderzoek (1,59 MB) is gepubliceerd in Current Opinion in Food Science.
Wetenschappers van Universiteit Twente onderzoeken samen met bedrijven hoe ze nieuwe producten kunnen maken uit zogenaamde complexe en 'natte' afvalstromen. In het project, genaamd ReBBloCS, koppelen bedrijven hun kennis en zoeken ze naar manieren om reststromen om te zetten in grondstoffen om bijvoorbeeld bio-based plastics te maken. Het project heeft een subsidie van €3,8 miljoen gekregen van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO).
Universiteit Twente en Universitat Rovira i Virgilli ontvangen investeringen van CCEPV om hun onderzoek naar CO2 opvangtechnologieën te versnellen. Via deze projecten onderzoekt Coca-Cola hoe opgevangen CO2 kan worden gebruikt om nuttige producten te maken, zoals verpakkingsmaterialen voor hun flessen.

Innovatie van bio-based polymeren
Onderzoekers van het UTS Climate Change Cluster hebben biodegradeerbare kunststoffen uit algen ontwikkeld en een eindrapport opgesteld waarin de duurzaamheid en het marktpotentieel van deze producten worden beschreven. Het rapport (1,98 MB) bevat een identificatie van belangrijke duurzaamheidshotspots, een aanbeveling voor productontwikkelaars en de beleidscontext.
Wetenschappers van Penn State hebben nanotechnologie ontwikkeld voor het transport van cellulose-nanokristallen, waardoor deze gemakkelijker te vervoeren zijn met behoud van hun volledige functionaliteit. Cellulose-nanokristallen zijn bio-based nanomaterialen die zijn afgeleid van natuurlijke bronnen, zoals plantaardige cellulose, en zijn waardevol vanwege hun gebruik in verschillende industrieën, zoals verpakkingen en coatings. De studie (abstract) is gepubliceerd in Biomacromolecules.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.