Materialen en technologieen – maart 2020

30 maart 2020

Aantal EU-patenten voor verpakkingsmateriaal in jaar tijd met 158 toegenomen
Het Europees Octrooibureau meldt dat het in 2019 meer dan 181.000 EU patentaanvragen heeft ontvangen, een stijging van 4% en een record. U kunt meer lezen in het EPO Patent Index 2019. Het Europees register bevat 2.342 octrooien met de zoekterm 'packaging material' (gezocht door NVC op 16 maart 2020). Dit is een toename van 158 in een jaar tijd. Op 15 maart 2019 deed NVC hetzelfde onderzoek en dat resulteerde in 2.184 patenten.

Papieren verpakkingen
Het volledige rapport van de vierde versie van Pro Carton’s "Carbon Footprint of Carton Packaging" is nu beschikbaar. U kunt het downloaden na het invullen van uw gegevens. Op 28 februari 2020 is de European Paper Packaging Alliance (EPPA) gelanceerd.

Antimicrobiële verpakkingen
Een overzichtsartikel (1,38 MB) van South China University of Technology onderzoekers over biologisch afbreekbare films voor antibacteriële films is gepubliceerd in E3S Web of Conferences. Fraunhofer IMWS en POLIFILM Extrusion GmbH werken aan biobased folie met chitosan-coatings voor antimicrobiële foodverpakkingen. WUR-onderzoekers zijn ook bezig met het ontwikkelen van antibacteriële verpakkingen die de levensduur van producten zoals vlees verlengen. Ze ontdekten dat de werking van deze verpakkingen o.a. afhangt van het vetgehalte van het vlees. Bij mager gehakt werkt het beter dan bij normaal gehakt. Een artikel (1,3 MB) is gepubliceerd in Food Packaging and Shelf Life.

Bioplastics
Keller and Heckman heeft een artikel gepubliceerd over biobased plastics voor foodverpakkingen Lignine is een bijproduct van de papierindustrie en een veelbelovende grondstof voor plastic. De kwaliteit van lignine is echter niet zo uniform als die van plastic op basis van aardolie. Een röntgenanalyse uitgevoerd bij DESY biedt een aanpak voor een systematisch begrip van lignine als grondstof om de productie van bioplastics op basis van lignine met verschillende eigenschappen mogelijk te maken, afhankelijk van de specifieke toepassing. De studie (1,81 MB) is gepubliceerd in Applied Polymer Materials. In een review presenteren University of Alicante wetenschappers de laatste onderzoeksresultaten met betrekking tot pectine, inclusief het potentiële gebruik in voedselverpakkingen. Het artikel (399 kB) is gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences. Heriot-Watt University meldt dat het BioBeauty-consortium PLA-verpakkingen heeft ontwikkeld voor de biologische cosmeticamarkt. Nanokleien zijn toegevoegd om de barrière-eigenschappen te verbeteren en een rozemarijnextract als antioxidant om het product te beschermen tegen degradatie.

Milieuvriendelijke RFID-tags en 'eco' superlijm
Met een ESRC subsidie hebben de University of Sussex en Advanced Material Development samen met Walmart een project opgezet om milieuvriendelijkere RFID-tags op de markt te brengen met op grafeen gebaseerde nanomateriaalinkten ter vervanging van metalen. Aalto University onderzoekers hebben ontdekt dat de combinatie van plantaardige cellulose-nanokristallen en water een 'eco' superlijm vormt. Een van de toepassingen is verpakkingen. Een artikel (1,42 MB) is gepubliceerd in Advanced Materials.

Prijzen voor kunststof
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.