Materialen en technologieen – juni 2023

04 juli 2023

Recente onderzoeken naar innovaties in voedselverpakkingen
Onderzoekers van de Universiteit van Yeungnam bestudeerden de huidige situatie van op eiwitten gebaseerde folies voor toepassingen in voedselverpakkingen. De polymeren vertonen unieke fysische en chemische eigenschappen en kunnen worden gefunctionaliseerd met verschillende additieven en vulstoffen. Deze vulstoffen vertragen met succes microbiële groei om voedselveiligheid te garanderen en de houdbaarheid te verlengen. De studie (2,69 MB) is gepubliceerd in Polymer Testing.
Wetenschappers van de Universiteit van Jalandhar-Delhi bestudeerden verschillende soorten biopolymeren, zoals PLA en BioPE, en hun toepassing als verpakkingsmaterialen. De studie benadrukt de oorsprong van de polymeren en hoe ze kunnen worden toegepast in verschillende soorten voedselverpakkingen. Het onderzoek (897 kB) is gepubliceerd in Pharma Innovation.
In een literatuuronderzoek (6,45 MB) gepubliceerd in Packaging Technology and Science worden innovaties in verpakkingen van ruimtevoedsel voor de toekomst besproken. Het huidige voedselsysteem gaat namelijk niet langer dan 18 maanden mee vanwege de unieke omstandigheden. De onderzoekers van de Universiteit van Georgia ontdekten dat verpakkingsmateriaal van aluminiumoxide-coat plastica, bacteriële schimmels en gemaakt met de technologie 3D-printen het meeste potentieel hebben om de sector te verbeteren.

Van afval naar polymeren
Het nieuwe ELLIPSE-project, gecoördineerd door AIMPLAS, heeft als doel slachtafval en papier- en pulpslib te valoriseren om polyhydroxyalkanoaten (PHA's) te produceren voor toepassingen in landbouwproducten en in verpakkingen voor persoonlijke verzorgingsproducten. Door deze afvalstromen te verwerken als grondstoffen, wil het project de hoeveelheid gestort afval verminderen en extra inkomsten creëren voor de industrieën die het afval genereren. Met een consortium van 13 partners wil het project een impact hebben op de Europese bio-economie door jaarlijks 20.000 ton slachtafval en 50.000 ton papierslib te valoriseren.
In een recent persbericht geeft het nova-Institute een uitgebreide samenvatting van een nieuw rapport over het gebruik van CO2 voor nieuwe materialen, zoals polymeren. Afgevangen CO2 kan worden omgezet in polyethyleen via een biotechnologische route, en een biodegradeerbaar polymeer, PHA, kan worden geproduceerd via gasfermentatie. Daarnaast kan CO2 via elektrochemische routes omgezet worden in ethyleen, een grondstof voor PE en PET.
Onderzoekers van de Universiteit van Milaan bestudeerden de toepassing van afval van bananenschillen als thermoplastische folie. De folies bleken de houdbaarheid effectief te verlengen en voordelige mechanische eigenschappen te hebben. De studie (7,25 MB) is gepubliceerd in Carbohydrate Polymer Technologies and Applications.

Project voor de ontwikkeling van bioplastics
Het RUBIO-project, waarbij 18 partners betrokken zijn, wil een duurzame kunststofindustrie creëren door gebruik te maken van regionaal beschikbare plantenresten om recyclebare en biodegradeerbare bioplastics te ontwikkelen. Het doel van het project is problemen bij de toepassing van bioplastic op te lossen, zoals beperkte beschikbaarheid, hogere kosten, technische verbeteringen en zorgen over het gebruik van voedselbronnen voor de productie van bioplastic. Als onderdeel van het project hebben onderzoekers van Fraunhofer IAP nieuwe soorten polybutyleensuccinaat (PBS) bioplastic ontwikkeld dat kan worden gebruikt voor verpakkingstoepassingen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.