Materialen en technologieen – juni 2020

29 juni 2020

Verpakken van vers fruit
Mandarijnen worden vaak in bulk verkocht en gekoeld opgeslagen in open kartonnen dozen. Ze hebben een relatief korte houdbaarheid (12-15 dagen). Universidad Politécnica de Cartagena onderzoekers bestudeerden de invloed van een gecontroleerde afgifte van etherische oliën uit een actieve verpakking, waarbij ze verschillende maten kartonnen trays en dozen met elkaar vergeleken. Een artikel (2,38 MB) is gepubliceerd in Foods. Het Thailand Institute of Scientific and Technological Research (TISTR) heeft de resultaten van het project "3 Fresh Fruits Packaging Innovation for E-Commerce" gepubliceerd. Het eerste deel van het project was de ontwikkeling van een durianverpakking die de duriangeur volledig behoudt en de overdracht van gas- en waterdruppels effectief voorkomt. Het tweede deel was de ontwikkeling van verpakkingen met een hoge mechanische sterkte en een lage waterabsorptie, die 5 kilo mango's per doos kunnen dragen en tot 14 lagen kunnen stapelen. Tot slot is een smart label ontwikkeld om de hoeveelheid restzwaveldioxide (SO2) op longan (fruit) te monitoren.

Coatings om de houdbaarheid van voedsel te verbeteren
Cambridge Crops, een Massachusetts Institute of Technology startup, gebruikt een zijden coating voor een langere houdbaarheid. Eenmaal op het oppervlak van voedsel aangebracht vormt de zijdecoating een smaakloze en reukloze barrière die het voedselbederf vertraagt. Afhankelijk van het voedingsmiddel is het tot 200% langer houdbaar. REFUCOAT is een project gericht op de ontwikkeling van volledig recyclebare voedselverpakkingen met verbeterde gasbarrière-eigenschappen en nieuwe functionaliteiten met behulp van hoogwaardige coatings. Actieve coatings werden gebruikt in folies en trays als alternatief voor de huidige gemetalliseerde en gemodificeerde atmosferische verpakkingen (MAP). REFUCOAT is nu afgelopen en in mei 2020 werden de resultaten gepresenteerd tijdens een online event waarvan de slides beschikbaar zijn. In een paper (752 kB) gepubliceerd in Coatings, presenteren Dunărea de Jos University of Galați onderzoekers een overzicht van de beschikbaarheid en toepassing van polysachariden in coatings voor voedselverpakkingspapier.

Nanomaterialen
In een overzichtsartikel (2,72 MB), gepubliceerd in RSC Advances, geven Clarkson University onderzoekers een samenvatting van recent onderzoek naar nanomaterialen in verpakkingen. Purdue University onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om polymeren met minder oplosmiddelen te produceren. De techniek biedt verpakkingsproducenten een manier om nanocellulose te gebruiken - een nanomateriaal verkregen uit natuurlijke bronnen zoals plantaardig materiaal.Versterking van gerecyclede polymeren met nanoadditieven draagt bij aan het behoud van hun eigenschappen. In een overzichtsartikel (802 kB), gepubliceerd in Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, kijken University of Santiago de Chile onderzoekers naar het gebruik in foodverpakkingen.

Actieve en intelligente verpakkingen
In een paper (3,1 MB), gepubliceerd in Coatings, geven University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine onderzoekers een overzicht van actieve en intelligente verpakkingen en identificeren ze commercieel beschikbare toepassingen voor food. In de paper wordt ook ingegaan op de mogelijkheid materialen uit bijproducten van de foodindustrie te integreren.

Prijzen voor kunststof
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.