Materialen en technologieen – januari 2023

02 februari 2023

Technologische ontwikkeling voor de verpakkingsindustrie
Onderzoekers van de Universiteit van Lissabon hebben de laatste trends op het gebied van duurzame verpakkingsfolies van polymeren onderzocht, gericht op de nieuwe methode van 3D printen. Zij stelden vast dat deze technologie nog verder ontwikkeld moet worden. Echter, als het in de toekomst op grotere schaal wordt toegepast, kan de technologie leiden tot minder plasticvervuiling en veiliger voedselconsumptie. De studie (1,10 MB) is gepubliceerd in Foods.
Wetenschappers van Shahjalal Universiteit onderzochten nanodeeltjes in voedselverpakkingen. Antimicrobiële nanodeeltjes kunnen worden gebruikt om producten te beschermen tegen bacteriën, waardoor de houdbaarheid en versheid worden verlengd. Ook maken nanodeeltjes de verpakkingen sterk, licht en minder toegankelijk voor zuurstof. Het onderzoek (1,79 MB) is gepubliceerd in Heliyon.
Een studie van het Italiaanse Instituut voor Technologie beschrijft de ontwikkeling van een zelfwerkende ontdooisensor. Het apparaat kan detecteren of het product is blootgesteld aan temperaturen boven de drempelwaarde en kan nuttig zijn voor consumenten en werknemers om ervoor te zorgen dat het voedsel tijdens de hele toeleveringsketen correct werd ingevroren. Het onderzoek (6,70 MB) is gepubliceerd in ACS Sensors.
Wetenschappers van de Technologische Universiteit van Dublin onderzochten een effectieve methode, koud plasma (KP), om de functionaliteit en eigenschappen van biopolymeren te verbeteren. De KP-behandeling verbetert de waterdampdoorlaatbaarheid, sterkte en rek en vermindert de zuurstofdoorlaatbaarheid. Het onderzoek (2,87 MB) is gepubliceerd in Coatings.

Bio-based en biologisch afbreekbare polymeren
Universiteit van Bath-wetenschappers hebben biologisch afbreekbare biopolymeren voor actieve voedselverpakkingen onderzocht. Zij ontdekten onder meer dat biologische afbreekbaarheid rigoureus moet worden getest, zodat er geen vorming van micro- of nanoplastics in het milieu komt. De studie (859 kB) is gepubliceerd in Sustainable Food Technology.
Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam presenteren een synthesestrategie voor volledig ‘bio-based’ kunststoffen. De nieuwe methode biedt een oplossing voor de inherent lage reactiviteit van bio-based secundaire diolen in polymeer synthese en is een grote stap naar de commerciële toepassing van volledig bio-based polyesters. De studie (1,86 MB) is gepubliceerd in Nature Communications.
Onderzoekers van de Universiteit van Konstanz hebben een nieuw bio-based polyester materiaal ontwikkeld. Het materiaal heeft vergelijkbare eigenschappen als PE, kan binnen twee maanden biologisch worden afgebroken in industriële composteeromstandigheden en kan worden gerecycled. De studie is gepubliceerd in Angewandte Chemie.

Antimicrobiële verpakkingen
Onderzoekers van twee universiteiten in Boekarest hebben in Foods een studie (815 kB) gepubliceerd over antimicrobiële actieve verpakkingen. Zij keken naar het bijvoegen van nisine, een antibacteriële peptide, in verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen. De bevindingen zijn dat toevoeging van nisine leidt tot een behoorlijke vermindering van de hoeveelheid bacteriën, de productkwaliteiten op peil houdt en de houdbaarheid verlengt.
Wetenschappers van twee universiteiten in Bulgarije onderzochten de behandeling van papieren verpakkingen met essentiële lavendelolie. De resultaten wijzen erop dat de behandeling zorgt voor een antischimmel effect en een verhoogde antimicrobiële efficiëntie. Behandeling met deze olie heeft dus een veelbelovend perspectief voor de preventie van microbieel bederf en de verlenging van de houdbaarheid van producten. Het onderzoek (1,66 MB) is gepubliceerd in Coatings.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.