Materialen en technologieen – januari 2020

12 februari 2020

Verlengen van de houdbaarheid
Curtin University onderzoekers hebben bionanocomposietfolies ontwikkeld die de houdbaarheid van fruit zoals avocado's en perziken kunnen verlengen. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Composites Part B: Engineering. Onderzoekers van de Technische Univerität Graz hebben ook methodes ontwikkeld om de houdbaarheid van groente en fruit te verbeteren. Uit onderzoek van de University of Tehran blijkt dat kruidnagelolie met chitosan-nanodeeltjes granaatappelpitten langer houdbaar maakt. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Food Chemistry. In een artikel (1,16 MB) in Food Packaging and Shelf Life kijken onderzoekers van de National Technical University of Athens naar het effect van actieve verpakkingen met bergbonenkruid-extracten op de houdbaarheid van chips.

(Bio)plastic
Onderzoek van Technische Universiteit Eindhoven brengt de productie van recyclebaar plastic een stap dichterbij. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in PNAS. Een rapport (1,48 MB) van het KIDV kijkt naar recyclebare alternatieven voor laminaten. Een overzichtsartikel (1,07 MB) van Nanjing Forestry University onderzoekers over bioplastics en bio-microbiële verpakkingen is gepubliceerd in Advanced Industrial and Engineering Polymer Research. Onderzoekers van Michigan State University streven ernaar waarde te genereren uit kersenafval voor onder andere actieve verpakkingen met antibacteriële eigenschappen. University of New South Wales onderzoekers hebben een nieuwe manier ontdekt om afval van banaanplantages om te zetten in biologisch afbreekbaar en recyclebaar verpakkingsmateriaal.
In samenwerking met Fraunhofer heeft Beiersdorf Nivea flessen ontwikkeld die gemaakt zijn van 100% gerecycled polyethyleen (PE). Avantium heeft aangekondigd dat ze haar nieuwe fabriek gaat vestigen op Chemie Park Delfzijl. De 5-kiloton fabriek zal FDCA produceren; een belangrijke bouwsteen voor veel chemicaliën en kunststoffen zoals PEF.

Nanomaterialen
Tijdens de slotbijeenkomst van het NanoPack project vierde het consortium de belangrijkste projectresultaten: vertraging van schimmelgroei in brood met minstens 3 weken; toename van de verkoopbaarheid van verse kersen met 13% en verlenging van de houdbaarheid van gele kaas met minstens 4 dagen. Een opname van de bijeenkomst is gepubliceerd op YouTube. Universiti Putra Malaysia onderzoekers zijn erin geslaagd nanocellulose uit palmoliebiomassa te halen. Een van de toepassingen is verpakkingen.

Lijmen
Purdue University onderzoekers hebben niet-toxische afbreekbare lijmen gemaakt die gebruikt kunnen worden voor verpakkingen. Hiervoor gebruikten ze verbindingen in voedsel, zoals noten, vruchten en planten, die allemaal een vergelijkbare chemie zouden kunnen hebben als de kleefstoffen waarmee schelpdieren aan rotsen kleven. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Advanced Sustainable Systems. Boston University onderzoekers hebben biologisch afbreekbare lijm gemaakt van volledig natuurlijke chemische componenten. Ze zijn geïnspireerd door de plastic bindmiddelen die ervoor zorgen dat verf op de muur blijft zitten. Een artikel (1.03 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.

Prijzen voor kunststof en hoe de Chinese markt de pulprijzen beïnvloedt
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen. Rabobank heeft een rapport (305 kB) gepubliceerd over de groeiende pulpmarkt in China en hoe dit de marktprijzen in andere regio's in de wereld beïnvloedt.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.