Materialen en technologieën - januari 2019

12 februari 2019

(Bio)plastics
De nadelen van de materialen PLA, PCL en TPS beperken de toepassing ervan in verpakkingen. Voor haar scriptie (4,59 MB) aan het Rochester Institute of Technology had Rui Wang als doel de tekortkomingen te verhelpen door deze materialen te mengen.
Een biodegradeerbare, eetbare folie van plantaardig zetmeel en antimicrobiële verbindingen kan de groei van ziekteverwekkers op zeevruchten tegengaan, aldus onderzoekers van Penn State. Binnen het Sino-UK project hebben onderzoekers van de University of Nottingham 100% biologisch afbreekbare en eetbare voedselverpakkingen van plantaardige koolhydraten en eiwitten ontwikkeld. TheCircularLab heeft een plastic gemaakt van plantaardig afval (zoals aardappelen of wortelen) dat kan worden gerecycled, gecomposteerd en biologisch afbreekbaar is in zee. Het Centre for Process Innovation (CPI) werkt mee aan een project voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie verpakkingen gemaakt van biologisch afbreekbare materialen en die de houdbaarheid van voedingsmiddelen, zoals vlees en salades, verlengt.
Binnen haar ChemCycling project heeft BASF producten met chemisch gerecycled plastic gemaakt. BASF is met 10 klanten uit verschillende industrieën pilot producten aan het ontwikkelen, waaronder verpakkingen voor mozzarella.

Productie van (bio)kunststoffen
Een onderzoek van Tel Aviv University beschrijft een proces om biopolymeren te maken met micro-organismen die zich voeden met zeewier. Het produceert geen giftig afval en recycleert tot organisch afval. Een artikel (1,22 MB) is gepubliceerd in Bioresource Technology.
Het is scheikundigen van de Universiteit Utrecht gelukt om kobalt in te zetten als katalysator voor de productie van basischemicaliën uit aardgas. Daarmee verlagen zij de CO2-uitstoot in een belangrijke stap van deze chemische omzetting van 50% naar bijna nul. Een artikel (2,08 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.
Een van de doelstellingen van het ENZPLAST project, uitgevoerd door AIMPLAS, is het implementeren van synthetische routes om plastic te verkrijgen door het gebruik van enzymen in plaats van metaalkatalysatoren.

Voedselverpakkingen
Een rapport (1,15 MB) gepubliceerd door ILSI, geeft een overzicht van lijmen die gebruikt kunnen worden in voedselverpakkingen en de relevante voedselcontactwetgeving.
Fraunhofer-onderzoekers hebben een mobiele voedselscanner in zakformaat ontwikkeld waarmee consumenten en supermarkten kunnen testen of voedselproducten nog goed zijn. De scanner gebruikt infraroodmetingen om de rijpheid/houdbaarheid van de producten te bepalen.
Eetbare superhydrofobe coatings kunnen de verspilling van vloeibaar voedsel, zoals honing en melk, aan de binnenkant van containers voorkomen. Hun slechte thermische stabiliteit beperkt echter hun toepassingen. Onderzoekers van de Dalian Polytechnic University ontwikkelden een thermo-resistente eetbare superhydrofobe coating met behulp van bijenwas en koffie. Een artikel (2,48 MB) hierover is gepubliceerd in het Journal of Colloid and Interface Science.
In een overzichtsartikel (1,55 MB) gepubliceerd in Foods kijken onderzoekers van Albstadt-Sigmaringen University naar intelligente verpakkingen voor voedsel. De 3 belangrijkste soorten technologieën die worden besproken zijn gegevensdragers, indicatoren en sensoren.

Papieren supercondensatoren voor de opslag van elektriciteit
Volgens een artikel in ScienceDaily hebben onderzoekers van de Islamitische Azad Universiteit een manier ontdekt om papieren supercondensatoren voor elektriciteitsopslag te maken. Een van de mogelijke toepassingen is intelligente verpakkingen. Een artikel (2,67 MB) hierover is gepubliceerd in Heliyon.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.