Materialen en technologieen – februari 2023

28 februari 2023

Richtlijnen voor hoge kwaliteit papieren zakken
Het Paper Bag Platform (339 kB), een samenwerkingsverband van Europese kraftpapier en papieren zakken fabrikanten, heeft richtlijnen (1,11 MB) gepubliceerd voor hoge kwaliteit papieren zakken. De richtlijnen definiëren een papieren zak van hoge kwaliteit als deze minstens 6 kg supermarktproducten kan dragen en tot vijf keer herbruikbaar is voor ditzelfde doel. Met de richtlijnen worden producenten van papieren zakken ondersteund om zakken te produceren die voldoen aan de verwachtingen van de klanten op het gebied van productbescherming en levensduur.

Biobased en biologisch afbreekbare verpakkingen
Onderzoekers van Virginia Tech hebben een subsidie van $2,4 miljoen ontvangen van het USDA voor het maken van betaalbare bioplastics en voor het verminderen van plastic afval op het land en in de zee. Het driejarige project heeft als doel bioplastics te maken van voedselafval dat normaal op stortplaatsen terechtkomt, waarbij de productiekosten zo laag mogelijk moeten blijven.
Wetenschappers van TU Dublin onderzochten de potentie van nanokleien als versterkende vulstofcomposieten voor biobased verpakkingsmaterialen. Deze op nanoklei gebaseerde verpakkingen hebben sterke mechanische eigenschappen, verminderen de snelheid van biologische afbraak en hebben een laag migratieniveau. In de toekomst zullen waarschijnlijk goedkope voedselverpakkingen van nanoklei ontwikkeld kunnen worden. De studie (1,8 MB) is gepubliceerd in het Journal of Nanostructure in Chemistry.

Innovaties in de verpakking van vlees en zeevruchten
Onderzoekers van de Universiteit voor Diergeneeskunde Brno hebben een overzicht (335 kB) gepubliceerd van verpakkingstechnologieën om de houdbaarheid van vlees en vis te verlengen, met een focus op modified atmosphere packaging (MAP). Ze constateerden dat MAP veel voordelen heeft, zoals het waarborgen van de voedselveiligheid en het verlengen van de houdbaarheid door de groei van micro-organismen te remmen.
In een studie (2,5 MB) gepubliceerd in Foods bespreken onderzoekers van Universiti Putra Malaysia de ontwikkeling van actieve en intelligente verpakkingen uit voedselafval voor vlees en zeevruchten. Het gebruik van dit type verpakking voor vlees- en visproducten bewees zijn efficiëntie door het oxidatieproces te vertragen, microbiële groei te vertragen, de voedselkwaliteit te behouden en de houdbaarheid te verlengen.

Folies en coatings
AIMPLAS heeft een PHA plastic film ontwikkeld uit gebruikt koffiedik van restaurants, die kan worden benut in verschillende soorten flexibele verpakkingen. De plastic film is geproduceerd in het kader van het WaysTUP! project, gefinancierd door het Horizon H2020-programma.
In een artikel (2,2 MB) gepubliceerd in Molecules bespreken Shoolini University-onderzoekers het gebruik van grapefruitpittenextract (GPE) voor verpakkingsfolies en -coatings. Het toepassen van GPE in voedselverpakkingen bleek voordelig, aangezien de toevoeging de fysiochemische en functionele eigenschappen van de folies verbetert. Er is echter verder onderzoek nodig om deze nieuwe technologie op te schalen voor commercieel gebruik.
Onderzoekers van UCSI en I3L bestudeerden de potentie van Aziatische plantenextracten en essentiële oliën in eetbare films (EF) voor de verpakking van levensmiddelen. Deze EF's kunnen door voedsel overdraagbare ziekteverwekkers voorkomen en de versheid van voedselproducten behouden en verlengen. De studie (359 kB) is gepubliceerd in Coatings.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.