Materialen en technologieen – februari 2020

03 maart 2020

Biobased en composteerbare verpakkingen
Lodz University of Technology onderzoekers bestudeerden de toepassing van natuurlijke voedingskleurstoffen als indicatorstoffen in intelligente, biodegradeerbare verpakkingsmaterialen. Een artikel (2,38 MB) is gepubliceerd in Food and Chemical Toxicology. WRAP heeft een hulpsnoer (1,4 MB) gepubliceerd voor bedrijven die het gebruik van composteerbare verpakkingen overwegen.

Nanomaterialen
In het kader van haar doctoraalopdracht aan de TU Twente heeft Mieke van den Berg op 13 februari een voordracht gehouden getiteld ‘Nanocellulose as a sustainable packaging material: the possibilities and issues in the packaging life-cycle’. Voorzitter van de examencommissie was professor Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt. In een artikel (225 kB) bespreken Islamic Azad University onderzoekers de positieve en negatieve aspecten van het gebruik van nanocomposieten in foodverpakkingen. De paper is ingediend voor het 3rd International Congress on Science and Engineering. In een paper (354 kB), gepubliceerd in Advanced Materials Science and Technology, bespreken East China normal University onderzoekers eveneens de toepassing van nanomaterialen in foodverpakkingen.

Eetbare "veiligheidstag" ingebed in medicijnen
Purdue University onderzoekers proberen vervalsingen tegen te gaan met een eetbare "veiligheidstag" ingebed in medicijn. Om het medicijn na te maken, moet een ingewikkelde puzzel van patronen worden ontcijferd die niet volledig zichtbaar zijn met het blote oog. Een artikel (2,19 MB) is gepubliceerd in Nature Communications. Er is ook een YouTube video.

Antimicrobiële verpakkingen
Een composietfolie - gecreëerd door een antimicrobiële laag te binden aan helder PE dat gewoonlijk wordt gebruikt om voedsel vacuüm te verpakken - zou volgens onderzoekers van Penn State University kunnen bijdragen aan het verminderen van ziekte uitbraken. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Food Microbiology. Voor zijn scriptie aan University College Cork onderzocht David Sullivan de ontwikkeling van nanomaterialen van de meest effectieve natuurlijke antimicrobiële materialen. Hij beoordeelde ook hun antimicrobiële activiteit en de directe of indirecte toepassing als coating op voedingsmiddelen. Zijn proefschrift (4,29 MB) is onlangs openbaar gemaakt.

Houten verpakkingen
Een technologie om ongedierte in houtproducten te vernietigen staat dichter bij een marktintroductie na een recente test bij Penn State University. De methode maakt gebruik van diëlektrische verwarming en radiofrequentie om producten zoals pallets te behandelen. Andere Penn State onderzoekers hebben, na een reeks uiterst gedetailleerde vergelijkingen, gevonden dat pallets van hout iets milieuvriendelijker en duurzamer zijn dan die van plastic. Ze ontdekten dat houten pallets die warmtebehandeld zijn om ongedierte te doden, een carbon footprint hebben die 20% tot 30% lager is dan de pallets die behandeld zijn met methylbromide begassing. Een artikel (1,07 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Industrial Ecology.

Prijzen voor kunststof
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.