Materialen en technologieën - februari 2019

06 maart 2019

Anti-counterfeiting: onzichtbare tags en chemische voetafdrukken
Onderzoekers van TU Dresden hebben een methode ontwikkeld om informatie op te slaan in volledig transparante plastic folies. Op deze onzichtbare tags kan informatie met behulp van licht worden geschreven, gelezen en gewist. Barcodes of serienummers kunnen verborgen worden voor on-demand uitlezing. Ook kunnen deze tags anti-counterfeiting naar een hoger niveau tillen. Een artikel (714 kB) over het onderzoek is gepubliceerd in Science Advances. Onderzoekers van de University of Copenhagen hebben een chemische vingerafdruk ontwikkeld die bij gebruik met een telefoonapp laat zien of een product echt of nep is.

Alternatieve manieren om plastic te maken
Onderzoekers van de University of Liverpool hebben een proces ontdekt om polymeren uit zwavel te maken. Zwavel is een overvloedig aanwezig chemisch element. Het is ook een afvalproduct van de raffinage van ruwe olie en gas in de petrochemische industrie. Een artikel (1,64 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.
Onderzoekers van de Lund University hebben een kunststof ontwikkeld op basis van indool, een zwaarder koolwaterstofmolecuul dan furaan (gebruikt in PEF), dat aanwezig is in menselijke feces.
Om furanen te polymeriseren tot lange ketens zijn giftige katalysatoren nodig en een hoge temperatuur. Nu hebben onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen een enzym gevonden om deze polymerisatie uit te voeren. De resultaten (2,34 MB) zijn gepubliceerd in ChemSusChem.
Volgens een ScienceDaily artikel hebben wetenschappers van het Tokyo Institute of Technology een nieuwe katalysator ontwikkeld voor de oxidatie van 5-hydroxymethylfurfural.

Biologisch afbreekbare en/of recyclebare coatings
Onderzoekers van Nanjing Forestry University hebben een op zetmeel gebaseerde flexibele coating ontwikkeld voor voedselverpakkingspapier met uitstekende hydrofobe en antimicrobiële eigenschappen. Een artikel (3,52 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Polymers. Technische Universität Darmstadt en de Koehler Paper Group hebben hun krachten gebundeld in de Green Coating Collaboration, een samenwerking gericht op de ontwikkeling van functionele oppervlakken die recyclebaar en/of biologisch afbreekbaar zijn, waardoor met deze materialen gecoat papier in het papierrecyclingproces kan worden meegenomen.

Nanotechnologie en verpakking
In een onlangs gepubliceerd IFST Information Statement worden nanowetenschappen en nanotechnologieën gedefinieerd en kort toegelicht, waarbij de mogelijke toepassingen en de bezorgdheid van het publiek, het gebruik ervan in levensmiddelen, de veiligheid, de risico's en de voedselvoorschriften op dit gebied worden beoordeeld. In een overzichtsartikel bespreken onderzoekers van de Sam Higginbottom University of Agriculture, Technology and Sciences de toekomstige rol van nanobiotechnologie in voedsel en voedselverpakkingen. Het artikel (310 kB) is gepubliceerd in Integrative Food, Nutrition and Metabolism. De integratie van nanoklei kan de thermische, mechanische en barrière-eigenschappen van een polymeer verbeteren. Onderzoekers van Yonsei University hebben een overzichtsartikel (10,29 MB) over nanoklei in voedsel- en drankverpakkingen gepubliceerd in het Journal of Nanomaterials.

Online boek over actieve antimicrobiële voedselverpakkingen
Onlangs is door IntechOpen een boek gepubliceerd met als doel de lezer kennis te laten maken met actieve antimicrobiële voedselverpakkingen en de bezorgdheid van de consument over additieven op synthetische basis. U kunt het boek online lezen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.