Materialen en technologieen – augustus 2023

04 augustus 2023

Bioplastics maken van nieuwe bronnen
Wetenschappers van Berkley Lab, JBEI en de Advanced Light Source hebben met succes E-Coli gemanipuleerd om suiker van planten om te zetten in biologische grondstoffen voor polydiketoenamine (PDK). PDK kan herhaaldelijk worden afgebroken tot primaire bouwstenen en tot nieuwe verpakkingen worden gevormd zonder kwaliteitsverlies en is daarom efficiënt recyclebaar. Het onderzoek (1,90 MB) is gepubliceerd in Nature.
ACS-onderzoekers hebben hun vooruitgang gepresenteerd in het maken van biodegradeerbare kunststoffen uit chemicaliën die van insecten zijn verkregen. Met behulp van afgedankte karkassen van de zwarte soldatenvlieg werd chitine, een biologisch afbreekbaar polymeer, geëxtraheerd en omgezet in chitosan. Het chitosan kan verder worden omgezet in nuttige bioplastics voor verpakking of andere doeleinden. De opgenomen mediabriefing over dit onderwerp is beschikbaar op YouTube.

Ontwikkelingen in de Backend processen van kunststoffen
Een team onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Washington heeft nieuwe bioplastics ontwikkeld die in dezelfde tijd kunnen worden afgebroken als een bananenschil in een compostvat en die kunnen worden gerecycled. De bioplastics zijn gemaakt van cyanobacteriecellen met behulp van hitte en druk en met dezelfde verwerkingstechnieken die worden gebruikt om conventionele plastics te maken. De bevindingen (abstract) zijn gepubliceerd in Advanced Functional Materials.
Wetenschappers van Michigan State University hebben een bio-based polymeer gemaakt dat composteerbaar is in huishoudelijke en industriële omgevingen. Thermoplastisch zetmeel is toegevoegd aan PLA, waardoor de afbraak van PLA in het composteringsproces wordt versneld vanwege de functie als voedingsbron en de hydrofiele aard van het zetmeel. Het bleek dat PLA-folies met succes gecomposteerd kunnen worden zonder dat dit ten koste gaat van de gewenste eigenschappen voor hun toepassingen. Het werk (3,37 MB) is gepubliceerd in ACS Sustainable Chemistry & Engineering.
Onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin-Madison beschrijven een nieuwe methode om laagwaardig plasticafval om te zetten in hoogwaardige producten. Pyrolyse-olie, verkregen uit het verhitten van plastic in een anoxische omgeving, bevat belangrijke olefinen om verschillende soorten polyesters te maken. In de nieuwe methode worden de koolwaterstoffen teruggewonnen uit de olie door de conversie in aldehyden en verdere reductie in alcoholen. Dit proces is veel minder energie-intensief dan de bestaande processen. Het artikel (abstract) is gepubliceerd in Science.

Folies en coatings
In een recent onderzoek (6,57 MB), gepubliceerd in Langmuir, hebben onderzoekers van de Shinshu Universiteit latexfolies ontwikkeld die bestaan uit nanodeeltjes. Deze nanocomposieten zijn bestand tegen scheuren zonder toevoegingen en zijn gemakkelijk te recyclen. Er werd een op rotaxaan gebaseerde strategie gebruikt om de latexfolies te produceren die veel voordelen bieden, waaronder taaiheid, flexibiliteit en afbreekbaarheid.
Een onderzoeksgroep uit Polen en Portugal integreerde ZnO nanodeeltjes in pectinefolies om bio-nanocomposieten te maken. Deze nanocomposieten vertoonden goede antimicrobiële eigenschappen, waardoor de houdbaarheid van pluimveevlees werd verlengd. Hoewel ze microbiële groei verminderden en de versheid behielden, veroorzaakten ze enige verkleuring en oxidatie van het vlees. Over het algemeen heeft deze verpakking potentieel in de voedingsindustrie. Het artikel (2,23 MB) is gepubliceerd in Coatings.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.