Materialen en technologieen – augustus 2020

08 september 2020

Verlenging van de houdbaarheid van voedsel
Onderzoekers van WUR werken aan het ontwerp van antimicrobiële verpakkingen die de houdbaarheid van voedsel verbeteren door gebruik te maken van mosterdzaad als natuurlijk antimicrobieel. Een artikel (1.94 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Foods.
In een overzichtsartikel (970 kB), gepubliceerd in het International Journal of Chemical Studies, kijken CCSHAU-onderzoekers naar verpakkingen onder gemodificeerde atmosfeer (MAP) voor groenten en fruit. In een ander artikel (295 kB), gepubliceerd in het Current Journal of Applied Science and Technology, geven Punjab Agricultural University onderzoekers een overzicht van recente ontwikkelingen in verpakkingen en eetbare coatings voor fruit.

Bioplastics
Russian Academy of Sciences onderzoekers hebben een overzichtsartikel (170 kB) in Polymers gepubliceerd getiteld ‘Bio-Based and Biodegradable Plastics: From Passive Barrier to Active Packaging Behavior.’ In een ander artikel (1,99 MB) eveneens in Polymers gepubliceerd, geven Albstadt-Sigmaringen University onderzoekers een overzicht van biobased verpakkingsmateriaal, inclusief verwerking, en een evaluatie van de recyclingmogelijkheden.
Het doel van het project BioSinn, gerealiseerd door het nova-Institute, is het vinden van plastic toepassingen waarvoor biodegradatie de meest milieuvriendelijke end-of-life optie is. Onlangs werd een definitieve lijst van toepassingen (205 kB) gepubliceerd.
In een artikel (1,58 MB) gepubliceerd in Foods, geven onderzoekers van de University of Foggia een overzicht van recent onderzoek naar het gebruik van fruit- en groentebijproducten om de eigenschappen van verpakkingen te verbeteren.
Ravensbourne University London afstudeerster Holly Grounds heeft een eetbare, oplosbare verpakking voor ramennoedels ontworpen. Aroma's en kruiden worden in de folie verwerkt en komen vrij als de folie oplost.

Nieuw polymeer dat polystyreen kan vervangen
Met de steun van een NSF-subsidie willen Rensselaer Polytechnic Institute ingenieurs een nieuw polymeer ontwikkelen dat polystyreen kan vervangen, een kunststof die voor hergebruik moeilijk afbreekbaar is tot zijn oorspronkelijke componenten. Het team zoekt naar materialen die uit zichzelf depolymeriseren wanneer een specifieke chemische stof wordt toegevoegd.

Nanomaterialen
FPF meldt dat onderzoekers van RIVM en INM-Leibniz in NanoImpact een artikel (239 kB) hebben gepubliceerd met nanospecifieke veiligheidsaspecten voor de menselijke gezondheid om bij de innovatie van nanomaterialen in acht te nemen. De studie is een resultaat van het NanoReg2 project. FPF meldt ook dat ANSES een overzicht (in het Frans, 5,27 MB) heeft gepubliceerd over de aanwezigheid van synthetische nanomaterialen in de voedingsindustrie.

Topseal op metalen container
In het kader van zijn doctoraalopdracht aan de Universiteit Twente heeft Andrei Botnariuc op 9 juli 2020 een voordracht gehouden getiteld ‘Exploration of the possibilities and limitations of applying a direct top seal on a metal container’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design And Management bekleedt.

Prijzen voor kunststof
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.