Materialen en technologieën - augustus 2019

05 september 2019

Het 3D printen van hout
Een nieuwe technologie, gepresenteerd door onderzoekers van Chalmers University, maakt het mogelijk om door middel van 3D-printing hout precies de vorm te geven die voor het eindproduct gewenst is. Een artikel is gepubliceerd in Applied Materials Today (abstract).

Sensoren die bederf detecteren en stickers die fruit tegen infectie beschermen
Maastricht University, de KU Leuven en de Universiteit Hasselt hebben een technologie ontwikkeld om via nieuwe biosensoren voedingsproducten op een goedkope en snelle manier tijdens het productieproces te testen op mogelijke bacteriële verontreinigingen. Via het project AgrEUfood wordt deze technologie nu verder ontwikkeld. Brightlands is een van de partners.
StixFresh produceert stickers die fruit beschermen tegen schimmelinfecties. De natuurlijke componenten in de sticker creëren een beschermende laag rond vruchten. Het VS bedrijf zet nu een Belgische dochter op en start een samenwerking met VIB-KU Leuven.

Voedselverpakkingen
Ioniqa, een spin-off van de TU/e, opent zijn eerste PET verwerkingsfabriek in Nederland. Het bedrijf gaat van verschillende soorten en kleuren PET-afval grondstoffen produceren voor PET van ‘virgin’ kwaliteit.
In een artikel (130 kB) gepubliceerd in B.CEPPA bespreken onderzoekers van de Rural University of Rio de Janeiro concepten voor voedselverpakkingen. Biopolymeren als alternatief voor materialen gemaakt van fossiele bronnen worden belicht. In een artikel (652 kB) gepubliceerd in Chemical Engineering Transactions, kijken onderzoekers van de Regional University of Blumenau naar de mogelijkheden van nanocomposieten in voedselverpakkingen.

Printen zonder inkt
Onderzoekers van Kyoto University hebben een methode ontwikkeld om kleurrijke beelden met een hoge resolutie te creëren zonder gebruik te maken van inkt. Zij maken hierbij gebruik van een proces dat Organized Microfibrillation (OM) wordt genoemd. Het is precies hoe de natuur de kleuren produceert die bijvoorbeeld in vlindervleugels te zien zijn. Een van de toepassingen zou veiligheidslabels voor voedsel- en geneesmiddelen kunnen zijn. Een artikel over het onderzoek is gepubliceerd in Nature (abstract).

Biomaterialen
Wetenschappers van Kaunas University of Technology hebben een biodegradeerbare plastic gecreëerd die in een compostvat binnen een paar jaar vergaat.
Wageningen Food & Biobased Research heeft een nieuw boekje (1,06 MB) gepubliceerd over de rol van biomassa in circulaire economie. In het kader van het EU-project RoadToBio is een roadmap gepubliceerd over de wijze waarop het aandeel van biobased of hernieuwbare grondstoffen tot 25% van het totale volume aan organische chemische grondstoffen die in 2030 door de chemische industrie worden gebruikt, kan worden verhoogd.

Weekoverzicht kunststofprijzen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.