Materialen en technologieen – april 2023

01 mei 2023

Aantal EU-patenten voor verpakkingsmateriaal in jaar tijd met 240 toegenomen
Het Europees Octrooibureau (EOB) meldt dat het 193.460 patentaanvragen heeft ontvangen in 2022, 2,5% meer dan in 2021. U kunt meer lezen in de EPO Patent Index 2022. Het Europees register bevat 2.872 patenten met de zoekterm 'packaging material' (gezocht door NVC op 24 maart 2023). Dit is een toename van 240 in een jaar tijd. Op 25 maart 2022 deed NVC dezelfde zoekactie en dat resulteerde in 2.632 patenten.

Plastics en recycling
Onderzoekers van WUR hebben de basis gelegd voor virtomeren, plastics die hard zijn als het moet en zacht zijn als het nodig is. Dit type plastic is goed te recyclen, omdat de verbindingen kunnen worden losgemaakt en elders opnieuw kunnen worden verbonden. Daarnaast werkt WUR aan een nieuw soort plastics, saloplastics, dat in zout water uiteenvalt in onschadelijke moleculen.
Onderzoekers van ICOUP hebben afval van HDPE omgezet in een nieuw materiaal dat meermaals kan worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies. Zij claimen dat de recyclebaarheid van het nieuwe materiaal hoger is omdat de vertakking van de polymeerketen tijdens de repolymerisatie kan worden gereguleerd. De studie (1,6 MB) is gepubliceerd in het Journal of American Chemical Society.
In een studie (1,56 MB) gepubliceerd in Recycling is de barrièreprestatie van post-consument polystyreen (PS) recyclaten in verpakkingsmaterialen getest. Volgens de Fraunhofer-onderzoekers kan gerecycled PS met een barrière van nieuw PS worden beschouwd als een veilig verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen.

Innovaties in verpakkingen
Een Hong Kong Polytechnic University studie (5,51 MB), gepubliceerd in npj Science of Food, geeft een beeld van de recente ontwikkeling van zelfherstellende folies en coatings en inzicht in de optimalisatie hiervan. Deze folies en coatings hebben een automatisch scheurherstellend vermogen en kunnen zorgen voor een langere levensduur van de verpakking.
VITO en Universiteit Gent werken samen om hydrolyse lignine als bron voor bio-aromatische componenten te benutten. De verbindingen kunnen worden gebruikt voor diverse toepassingen, zoals verpakkingsmaterialen of coatings. Het zogenoemde DELICARE-project loopt tot 2025 en heeft 1,5 miljoen euro subsidie ontvangen van ERDF.
Wetenschappers van de Universiteit van Palermo onderzochten de mogelijkheid om bio-based verpakkingsfolies te maken van rozenbloemen door deze te mengen met PLA. Het bleek dat deze materialen de afbraak van PLA vertragen en een gunstig effect hebben op de foto-oxidatie van PLA. De studie (3,06 MB) is gepubliceerd in Molecules.

Effect van verpakking op voedselkwaliteit
Onderzoekers van de Rheinische Friedrich Wilhelms-Universiteit Bonn testten het kwaliteitsverlies en de houdbaarheid van cherrytomaten in commercieel beschikbare bio-based verpakkingstrays en referentiematerialen. Uit de resultaten blijkt dat grondhoutpulp en suikerriet trays betere conserveringseigenschappen hebben dan golfkarton en rPET. Het gewichtsverlies tijdens de opslag was het hoogst voor tomaten die in PLA werden bewaard. De studie (2,09 MB) is gepubliceerd in Packaging Technology and Science.
Wetenschappers van Colorado State University analyseerden het effect van aluminium blikjes en glazen flesjes op de stabiliteit van bier. Zij toonden dat de metabolieten van bier, en dus de stabiliteit, aanzienlijk worden beïnvloed door het type verpakking. De studie (3,51 MB) is gepubliceerd in Food Science & Technology.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.