Materialen en technologieen – april 2020

07 mei 2020

Voedselverpakkingen en COVID-19
De US FDA heeft richtlijnen over voedselveiligheid en COVID-19 gepubliceerd waarin staat dat er nog geen aanwijzingen zijn dat foodverpakkingen in verband kunnen worden gebracht met de overdracht van COVID-19. Onderzoekers van Iowa State University stellen hetzelfde.

Lijmen
Een chemie start-up gaat een nieuwe lijmtechnologie van Purdue University op de markt brengen. De lijm is gebaseerd op de lijm die mosselen van nature gebruiken om zich te hechten aan substraten in de oceaan.

Sensor voor het monitoren van groenten en fruit
Massachusetts Institute of Technology onderzoekers hebben een sensor gecreëerd die kleine concentraties ethyleen kan detecteren. De sensor, gemaakt van koolstofnanotubes, zou kunnen worden gebruikt voor het monitoren van groenten en fruit tijdens transport en opslag om voedselafval te verminderen. Een artikel (2,24 MB) is gepubliceerd in ACS Central Science.

Bioplastics - olijfpitten en aardappelverwerkingsbijproducten
Project GO-Oliva, gelanceerd door AIMPLAS en OLIPE, onderzoekt de haalbaarheid van het gebruik van olijfpitten voor het maken van een nieuwe bioplastic (Oliplast) voor verpakkingen voor olie en olieproducten. WUR-onderzoeker Lars Kiewidt heeft een NWO-subsidie ontvangen voor het maken van chemicaliën en materialen uit biomassa met behulp van elektriciteit. Bij de verwerking van aardappelen ontstaat bijvoorbeeld een afvalstroom met veel zetmeel. Kiewidt wil die afvalstroom benutten om chemicaliën te maken voor biobased coatings in de papierindustrie. De University of Houston meldt een nieuwe methode om polyolefinen te produceren die het mogelijk maakt om plastics te produceren uit voedseloliën en andere natuurlijke stoffen. Een artikel (abstract) is gepubliceerd in Angewandte Chemie.

Plastics
VTT heeft een materiaal ontwikkeld dat door zijn thermovormeigenschappen, die vergelijkbaar zijn met plastic, ook in voedselverpakkingen kan worden gebruikt.
In het kader van haar doctoraalopdracht aan de Universiteit Twente heeft Nienke van Steenderen de Kok op 26 maart 2020 een voordracht gehouden getiteld ‘Packaging design against photodegradation - developing a light stability test setup and reference model’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.
Een Brightlands Materials Center onderzoeksprogramma wil de ontwikkeling van oplossingen voor circulaire plastic verpakkingen versnellen door nieuwe materiaalsamenstellingen te gebruiken. Het centrum is een gezamenlijk initiatief van TNO en de Provincie Limburg.
Afwijkende geuren in plastic recyclaten voorkomen een gesloten kringloop voor de recycling van verpakkingen. Fraunhofer-onderzoekers analyseerden de sensorische eigenschappen van post-consumer LDPE-draagtassen. Ze ontdekten dat het inzamelsysteem een grote invloed heeft op de geurkwaliteit en dat gescheiden inzameling aanzienlijke voordelen oplevert. Een artikel (abstract) is gepubliceerd in Waste Management.

Prijzen voor kunststof
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
In een artikel bespreekt ICIS de impact van COVID-19 op de belangrijke EU recyclingmarkten.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.