Materialen en technologieën - april 2019

25 april 2019

Alternatieven voor kunststof verpakkingen
Een nieuw soort doorzichtig nanopapier dat UV-licht kan blokkeren heeft de potentie een alternatief te worden voor plastic verpakkingen. Natuurkundigen van de Universiteit Utrecht ontwikkelden het volledig biologische materiaal samen met Unilever en de Universiteit van Amsterdam. Het werk is gepubliceerd in het tijdschrift ACS Applied Polymer Materials (4,86 MB). Onderzoekers van The Ohio State University hebben ook gewerkt aan een alternatief voor plastic verpakkingen. Door natuurrubber op een nieuwe manier te combineren met bioplastic hebben ze een veel sterkere vervanging voor kunststof gevonden. Het onderzoek is gepubliceerd in Polymers (4,16 MB).

Nieuwe eenstapsmethode voor productie van plantaardige kunststof monomeren
Een internationaal team, bestaande uit onderzoekers van de Hokkaido University en de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een eenstapsmethode ontwikkeld die een schaalbare en milieuvriendelijkere productie van plantaardige kunststof monomeren mogelijk maakt en zo de weg vrijmaakt voor massaproductie. Meer informatie vindt u in de samenvatting van een artikel gepubliceerd in ACS Catalysis.

Nieuwe samenwerkingsverbanden
WUR heeft de lancering van OnePlanet aangekondigd, een innovatiecentrum voor nano-elektronica en digitalisering. Afbreekbare minisensoren die je tussen de aardappels zaait, horloges die persoonlijk voedingsadvies geven, microchips die meten hoe lang je kipfilet nog houdbaar is. Over een jaar of tien zijn ze op de markt. Althans, als het aan OnePlanet ligt.
WUR heeft ook aangekondigd dat de Bioprocess Pilot Facility B.V. (BPF) en Wageningen Food & Biobased Research hun krachten zullen bundelen om gezamenlijk biobased processen te ontwikkelen voor de chemische industrie en de agri-foodindustrie.

Innovatief detectiesysteem kan verschillende stimuli identificeren en onderscheiden
Onderzoekers van het Technion-Israel Institute of Technology hebben een innovatief detectiesysteem ontwikkeld dat in staat is verschillende stimuli te identificeren en te onderscheiden. Het systeem is gebaseerd op origami in combinatie met een door Technion ontwikkelde inkt. Het systeem heeft grote potentie als toepassing in de geneeskunde, terrorismebestrijding, voedselveiligheid, ‘The Internet of things’ en meer. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications (1,91 MB).

Weekoverzicht kunststofprijzen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.