Marketing, verkoop en consumentengedrag – september 2023

03 oktober 2023

Beschikbaarheid van rPET in de VS-markt vergroten
In een recent artikel onderzoekt McKinsey drie manieren om de beschikbaarheid van rPET in de VS-markt te vergroten. Als merken met publieke toezeggingen op het gebied van gerecycled materiaal hun plannen nakomen, zal de vraag naar rPET in 2030 ongeveer drie keer zo groot zijn als het aanbod. Als het onevenwicht tussen vraag en aanbod groter wordt, kan het prijsverschil tussen rPET en nieuw PET de komende tien jaar aanzienlijk toenemen. De uitdaging voor de industrie in de toekomst zal zijn om extra rPET-aanvoer te ontsluiten.

Consumenten in verwarring over duurzaamheid
Uit een recent rapport (8,65 MB) van Bain & Company blijkt dat 71% van de EU-consumenten zegt duurzame producten te willen kopen, en hetzelfde percentage van de VS-consumenten zegt producten te willen kopen met zo min mogelijk verpakking. Maar terwijl consumenten zich steeds meer zorgen maken, hebben velen moeite duurzame verpakkingen te herkennen.
Onderzoek van Amcor laat zien hoe percepties en verwachtingen van EU-consumenten ten aanzien van claims over duurzame verpakkingen zijn veranderd van 2020 tot 2023. Claims en logo's van derden spelen een cruciale rol bij het vergroten van de geloofwaardigheid van de duurzaamheidsinspanningen van een merk. Bijna 80% van de consumenten begrijpt echter niet wat de meeste logo's betekenen. U ontvangt het rapport na het invullen van uw gegevens.
Uit onderzoek (5,05 MB) in opdracht van ACM blijkt dat NL consumenten sceptisch reageren op duurzaamheidsclaims. Specifiekere en genuanceerd geformuleerde claims vinden consumenten geloofwaardiger dan absolute of vage claims. Consumenten denken zelf dat zij onjuiste claims begrijpen, maar zijn soms te weinig kritisch op de inhoud van de claim. De voorgelegde onjuiste claims zorgen soms voor een duurzamer productimago waardoor consumenten eerder geneigd zijn het product te kopen.

Consumenten in verwarring over bioplastics
Een rapport van Closed Loop toont dat 49% van de VS-respondenten moeite heeft onderscheid te maken tussen de termen "composteerbaar" en "biodegradeerbaar", wat kan leiden tot onjuist afdanken van geleegde composteerbare verpakkingen. 50% van de respondenten zei dat ze verpakkingen met de vermelding "gemaakt van planten" in de compostbak zouden doen, terwijl deze informatie vaak op zowel composteerbare als recyclebare verpakkingen staat. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens. Ritsumeikan University-onderzoekers bestudeerden de voorkeuren van Japanse consumenten en hun begrip van bio-based en biodegradeerbare plastics. De respondenten hadden een beperkt begrip van bioplastics, maar als ze de basisbeginselen leerden, veranderde hun voorkeur voor bepaalde eigenschappen. Het onderzoek (3,3 MB) is gepubliceerd in het Journal of Cleaner Production.

Consumentenacceptatie van verpakkingen van genetisch gemodificeerde planten
Productie op basis van fossiele brandstoffen en plastic afval zijn in veel samenlevingen een grote zorg geworden en technologieën op basis van genetisch gemodificeerde planten (GMP) zouden een oplossing kunnen bieden. In een cross-country analyse (648 kB), gepubliceerd in Research Policy, onderzoeken wetenschappers van Leuphana University Lüneburg de consumentenacceptatie van GMP-voedselverpakkingen. De resultaten laten zien dat GMP-verpakkingen in alle landen de voorkeur genieten boven conventionele plastic verpakkingen.

Prijzen voor kunststoffen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen de in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.