Marketing, verkoop en consumentengedrag - oktober 2019

01 november 2019

NL: meer dan 1.500 plastic voedselverpakkingen per persoon per jaar
Uit onderzoek (2,43 MB) van ING blijkt dat Nederlanders per persoon gemiddeld zo’n 4 plastic voedselverpakkingen per dag gebruiken. ING presenteert 6 manieren waarop de voedingssector de plastic puzzel te lijf kan gaan. Uit onderzoek (19,03 MB) van Kantar blijkt dat 48% van de consumenten verwacht dat fabrikanten het voortouw nemen bij plastic afval.

Markt voor print, industriële verpakkingen en robots
Volgens een artikel van Smithers zal de functionele en industriële printmarkt in 2024 136,8 miljard dollar bereiken. Europa is de grootste eindmarkt voor Italiaanse print- en verwerkingsmachinefabrikanten. In een recent artikel kijkt Converting naar marktgegevens.
Volgens de International Federation of Robotics (IFR) is wereldwijd in 2018 een recordaantal industriële robots verkocht. U kunt een uitgebreide samenvatting (182 kB) van het World Robotics 2019 rapport downloaden. In een recent artikel bespreekt Smithers de belangrijkste drijfveren en trends voor de wereldmarkt voor industriële verpakkingen.

Duurzame keuzes
Voor zijn scriptie (2,5 MB) aan Purdue University ontdekte Aaron Staples dat consumenten bereid zijn te betalen voor duurzame aspecten van bier weergegeven met een eco-label. Voor pesticiden is het een ander verhaal volgens recent onderzoek van San Diego State University (SDDU), gepubliceerd in het Journal of Advertising Research (abstract). Met visuele signalen die suggereerden dat het product "groen" was, werd het als minder effectief beoordeeld. Rijksoverheid meldt dat de Monitor Duurzaam Voedsel 2018 laat zien dat Nederlanders steeds vaker kiezen voor voedsel met een duurzaamheidskeurmerk.

Gezonde keuzes en minder voedselverspilling
SDSU-onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Business Research (abstract), wees uit dat het associëren van gezond eten met aangename emoties leidde tot meer interesse in het kopen ervan. Uit nieuw onderzoek (2,95 MB) van de Consumentenbond blijkt dat een ruime meerderheid van de NL consumenten positief is over Nutri-Score. Anderzijds blijkt uit Fitzroy onderzoek dat Generatie Z weinig vertrouwen in voedingswaarde-logo’s heeft. Gen Z geeft juist de voorkeur aan het Stoplicht-logo boven de Nutri-Score en het Groene sleutelgat. De Rijksuniversiteit Groningen en WUR zijn een onderzoek gestart in samenwerking met vrijwel alle NL supermarkten om gezonde en duurzame keuzes in de supermarkt te stimuleren. Uit recent onderzoek (8,37 MB) van Tetra Pak blijkt de convergentie van de consumentenissues milieu en gezondheid toe te nemen. Dit biedt kansen voor F&B-merken.
Amerikanen gooien veel meer voedsel weg dan ze verwachten te doen, voedselverspilling die mede wordt veroorzaakt door onduidelijke datumlabels op verpakkingen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Ohio State University. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Resources, Conservation and Recycling.

Consumenten verward over recycling
Volgens een nieuw rapport (436 kB) van Natuur & Milieu staat het ontbreken van informatie op verpakkingen recycling in de weg. Ook Britse consumenten zijn verward, blijkt uit bpi protec-onderzoek naar de recyclebaarheid van kunststoffolies. Meer verwarring in Frankrijk, waar uit onderzoek (in het Frans, 2,14 MB) van CITEO (in het Frans) blijkt dat 30% van de mensen vindt dat ze slecht geïnformeerd zijn over het weggooien van verpakkingen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.